Hopp til hovedinnholdet

Konsekvenser av å bli anmeldt for tyveri

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei:) Var for en liten stund siden på dagstur og stjal. Blei tatt og butikken fyllte ut ein anmeldelse og vekterne ringte til foreldrene mine og gjorde dei kjent med situasjonen. Vekterne sa at eg ville få høre fra politiet. Eg er 17 år, stjal for en verdi av 63kr. Kva slags følger kan dette få? kva som kommer til å skje? vil eg få straff? kva slags straff? kommer noke på rullebladet? er det vanskeligere å få jobb? Dei snakkte noke om påtale, henvendelse eller bøter, usikker. HÅPER på eit LANGT og BRA svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er ikke mulig å si nøyaktig hva slags konsekvenser dette kan få for deg.

 

Når politiet får anmeldelsen, vil de vurdere om de skal etterforske eller henlegge saken. Hvis de henlegger den, skjer det ikke noe mer.

 

De kan også velge å overføre saken til konfliktrådet hvis både du og butikken er enige om det. Det kan være lurt av deg å spørre politiet om de kan gjøre det i denne saken. Du kan da komme frem til en avtale sammen med butikken, og så vil ikke dette bli registrert på "rullebladet" ditt.

 

Politiet kan også velge å gi deg en påtaleunnlatelse, med eller uten betingelser.

 

Dersom politiet velger å straffeforfølge deg, er det mest sannsynlig at du får en bot. For informasjon om hva slags konsekvenser dette kan få for deg, anbefaler jeg at du leser vår artikkel om hva som kommer på rullebladet/politiattesten. Den mest aktuelle konsekvensen er at det kan bli problematisk for deg hvis du for eksempel ønsker å bli politi eller fengselsbetjent.

 

Du kan ta kontakt med politiet på hjemstedet ditt for å høre hva som skjer i saken, og spørre om den kan overføres til konfliktråd.

Kontaktinformasjon finner du på www.politi.no.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om barnevernet?

Er omsorg noe man har krav på i Norge?