Hopp til hovedinnholdet

Kommer sak som har vært løst i konfliktråd, på rullebladet?   Innreise til USA m.m

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg har lest gjennom alle stilte spørsmål om nasking, men jeg finner så utrolig mange like spørsmål med veldig mange ulike svar. jeg ble selv tatt for nasking når jeg var 16 år. jeg tok en lipgloss. jeg ble annmeldt og det ble til at vi møttes i et konfliktråd. under konflikt rådet ble vi enige om at alt jeg trengte å gjøre var å be om unskyldning fordi de så at jeg angret så skrekkelig mye. jeg sliter veldig med dette fremdeles. det er i hodet mitt 24/7 og jeg får en sterk angst hver gang jeg går ut av og inn av butikker. jeg holder det fo meg selv og snakker ikke om det til mamma lenger, siden det er så vondt. (VET AT SYKOLOG er tingen men har ikke tid til det og føler at hvis jeg bare kunne fått svar på iv spm kan det g¨å bedre) nå er jeg blitt såpass stor at jeg skal ut i verden og studere. mitt store problem er at jeg ikke aner hva som kommer til å skje når jeg søker om visum. jeg har meldt meg av en rekke studier og arrangementer, reiser osv, pga av at jeg blir bedt om å sende vandelsattest eller søke visum, og jeg vet at det kommer et spørsmål der jeg er nødt til å besvare om jeg har været i kontakt med politiet eller om jeg har gjort en krimminell handling. vær så grei og svar på dette hvis dere vet helt sikkert hvordan det foregår. det er så sårt og ikke vite hva jeg skal gjøre og måtte lyve for venner fordi jeg ikke kan bli med på div ting. 1. hva står på mitt rulleblad/politiattest/ alle mulige informasjons kilder om meg. (jeg skjønner ikke de lenkene dere legger ut om lover osv) 2. når jeg skal søke visum til usa, og får spm krim, bør jeg skrive ja at jeg har begått kriminell handling eller nei, siden det er så lengesiden? 3. hvis jeg blir kalt inn til intervju på ambasaden i oslo. hva bør jeg svare om jeg blir spurt om det samme? 4. au pair sts har bedt meg sende vandels attesten min. hva ser de?? 5. kan jeg ikke adoptere barn når jeg har lyst til det pga rullebladet? håper dere kan svare tydelig slik at dere hjelper meg ut av en fryktelig vanskelig situasjon!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Først vil jeg si at jeg synes du er altfor hard mot deg selv. Det er ingen grunn til å la et lite feiltrinn for lenge siden ødelegge for deg på denne måten.

 

1. En sak som er blitt løst i konfliktråd, blir slettet fra alle politiattester dersom du ikke har begått noe nytt lovbrudd i løpet av de neste to årene. Siden naskingen skjedde for tre år siden, står den derfor ikke på rullebladet ditt, heller ikke i den uttømmende politiattesten som er den mest omfattende.

 

2. Siden naskingen ikke står på rullebladet ditt, trenger du sannsynligvis ikke søke om visum for å kunne reise til USA. Et så bagatellmessig lovbrudd vil uansett ikke føre til at du blir nektet å reise inn til USA. Du kan jo ringe USAs ambasse og spørre om forholdet gjør at du må søke visum. Du trenger neppe oppgi navn for å få svar på spørsmålet. Uansett er forholdet så bagatellmessig at det ikke er noe å gå rundt og skamme seg over.

 

3. Siden saken ikke står på politiattesten/rullebladet, trenger du antakelig ikke fortelle om det hvis du blir innkalt til intervju på ambassaden. Men som sagt trenger du trolig ikke søke om visum i det hele tatt.

 

4. Forholdet står som sagt ikke på politiattesten din. Uansett hvilken type politiattest noen krever av deg, får de altså ikke vite om noe straffbart.

 

5. Forholdet står ikke på rullebladet ditt og er dessuten helt bagatellmessig. Dette engangstilfellet er selvfølgelig ikke til hinder for at du skal kunne adoptere barn en gang i fremtiden.

 

Du kan lese generelt om ulike former for politiattest her. Her står det mer om konfliktråd, hvis du er interessert i å lese om det.

 

Som du ser gjør ikke det ene feiltrinnet at fremtiden din er ødelagt. Lykke til med studiene og reisen til USA. Nyt livet! Det har du all grunn til.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om psykisk helse? #2

Hva er mani?