Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 17 år, og i går ble jeg tatt for nasking. Får jeg prikk på rullebladet? Vil den være der for resten av livet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år, og i går ble jeg tatt for nasking. Jeg angrer masse, noe jeg vet ikke hjelper.. Jeg har aldri stjålet noe i hele mitt liv, og jeg er egentlig ikke typen til å gjøre det heller, jeg kjente ikke meg selv igjen en gang da jeg gjorde det. Toppen kostet 500 kr og jeg ble tatt opp på et kontor og måtte skrive under noen papirer. Jeg fikk egentlig ikke noen beskjed om hva dette var, bare at jeg måtte skrive under. Dette gjorde jeg, for jeg ville bare komme meg birt derifra! Mannen snakket noe om bot i posten, hva skjer nå? Får jeg prikk på rullebladet? Vil den være der for resten av livet? Jeg skal egentlig til USA til høstferien, kommer jeg ikke inn der nå? Er det noen mulighet for å gjøre noe samfunnstjeneste og slippe prikk?

 

Svar
Hei

 

Hvis saken politianmeldes og du blir ilagt en bot, vil dette stå på ”rullebladet” eller politiattesten din. Ikke for evig tid, men så lenge politiet bestemmer (2-3 år kanskje). Mange unge får imidlertid naskerisaker behandlet i konfliktrådet. I alle fall når det er første gang du blir anmeldt. Dersom begge parter (en fra butikken og deg) sier ja – så kan de møtes sammen med en megler. Blir partene enig om en avtale for å gjøre opp for den ulovlige handlingen – og avtalen innfris, kommer dette ikke på den ordinære politiattesten og du får ingen tilleggstraff fra politiet.  Avtalen kan inneholde økonomisk erstatning, avtale om arbeid eller det vi kaller en forsoningsavtale. Dersom du ikke ble spurt om konfliktråd, kan du selv ta dette opp med politiet og spørre om muligheten for å få saken dit.  Spør også politiet med hensyn til USA og høstferien. Trolig går det bra, men det er riktig at flere land er mer restriktive når det gjelder personer som er tatt for ulovlige handlinger. Dessverre er mange unge ikke klar over hvordan et lovbrudd kan påvirke framtidige planer. Heldigvis virker det som om du har bestemt deg for at dette skal ikke skje igjen – og det er kanskje det viktigste nå.

 

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen ung.no,  i samarbeid med Konfliktrådet

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Konsekvenser av butikktyveri

Naske, "låne", stjele. Har du blitt fristet til å ta med deg noe i bagen eller lomma som du ikke har betalt for?

Les mer

Anne (16) ble tatt for å drikke på offentlig plass

Jente med ryggen til (colourbox.com)

Blir du tatt for å drikke alkohol i parken, får du bot. I tillegg kan politiet sende bekymringsmelding til barnevernet.

Les om Anne som ble tatt for å drikke i parken, og om Line (14) som slapp unna.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om pubertet?

Når er det vanligst å forelske seg første gang