Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet eller en vekter stoppe meg, ransake meg uten grunn?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, gutt på 15 her. Kan politiet eller en vekter stoppe meg, ransøke meg uten grunn? Har jeg lovelig rett til å forsvare meg mott dem vis de ikke har en grunn for det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Vektere har ikke større myndighet enn det du og jeg har. De har ikke lov til å ransake deg, men dersom du er mistenkt for å for eksempel ha stjålet noe i en butikk kan en vekter holde deg igjen (pågripe deg) inntil politiet kommer. (Det som ofte skjer i praksis er at en person som har stjålet noe og som blir stoppet av en vekter frivillig går med på å vise frem vesken/sekken, og at de også viser frem legitimasjon slik at vekteren kan levere en anmeldelse til politiet. Alternativet er jo at den som blir stoppet må vente til politiet kommer, så man slipper uansett ikke unna.)

 

Politiet kan både pågripe og ransake deg dersom de har mistanke om at du har begått et lovbrudd. Reglene om pågripelse og ransaking finner du i straffeprosessloven kap. 14 og kap. 15. Politiet kan pågripe og ransake personer som sannsynligvis har begått en straffbar handling. 

 

Så vidt jeg vet har ikke politiet interesse av, eller for vane, å stoppe og ransake personer helt uten grunn. De har heller ikke lov til å stoppe og ransake personer uten grunn.

 

Du spør om du lovlig kan forsvare deg dersom du blir stoppet av en vekter eller av politiet. Det finnes en bestemmelse i straffeloven

§ 48 (nødvergebestemmelsen) som gir deg rett til å forsvare deg dersom du blir angrepet. Men det at du blir pågrepet er ikke det samme som å bli angrepet. Hvis du går løs på en vekter eller en politimann risikerer du å bli straffet for bruk av vold.

 

Hvis du noen gang blir pågrepet av politiet, eller en vekter, vil jeg anbefale deg å holde deg rolig. Politiet har ikke lov til å bruke mer makt enn nødvendig under en pågripelse. Det betyr at så lenge du står i ro og svarer på det de lurer på trenger de nok ikke en gang å ta på deg. Men hvis du "slår tilbake" må de kanskje legge deg i bakken. Hvis du blir pågrepet og mener poltiet ikke hadde grunn til det kan du alltids klage i ettertid. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi