Hopp til hovedinnholdet

lagt ut nakenbilder. drapstrusler på facebook. hva blir straffen?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg skriver dette spørsmålet på vegne av min kjæreste. Hennes ex-kjæreste truer med å legge ut nakenbilder av henne på nett (bl.a. på facebook), og han har allerede sendt et nakenbilde av henne til en annen person på nettet. Han har også sendt drapstrusler til henne på Facebook. Dette skal selvfølgelig anmeldes, men det jeg lurer på er hvor lang tid det vil ta fra anmeldelsen er sendt til at politiet gjør noe med dette, og jeg lurer på hva som kan bli straffen hans for dette. Han har også andre saker på rullebladet sitt, bl.a. at han har skutt en person i beinet, men han har ikke vært i fengsel pga. dette. Jeg håper virkelig at han blir satt i fengsel for dette. Han går også på samme skole som kjæresten min, så hun kan være i fare hver dag. Han har sendt alle truslene til henne på Facebook. Hun kan dokumentere dette ved å la politiet se gjennom meldingene deres. På forhånd; Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For det første har man ikke lov til å legge ut bilder av noen med mindre det foreligger samtykke. Dette følger av åndsverkloven § 45 c. Brudd på åndsverkloven kan ifølge § 54 straffes med bøter eller fengsel inntil 3 måneder.

Men disse truslene kan også være et brudd på straffelovens bestemmelser. Og hvis han skulle være så dum at han faktisk legger ut bildene risikerer han også å bryte straffeloven § 204 a (barnepornografibestemmelsen) dersom bildene ble tatt før jenta fylte 18.

Drapstrusler kan straffes etter straffeloven § 227:

"Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Aar straffes den, som i Ord eller Handling truer med et strafbart Foretagende, der kan medføre høiere Straf end 1 Aars Hefte eller 6 Maaneders Fængsel, under saadanne Omstændigheder, at Truselen er skikket til at fremkalde alvorlig Frygt, eller som medvirker til saadan Trusel. Under særdeles skjerpende omstendigheter, jf. § 232 tredje punktum, kan fengsel inntil 6 år idømmes."

Det er selvfølgelig umulig å si noe om hvor lang tid denne saken kan ta hos politiet, det varierer fra politidistrikt til politidistrikt. Det er også umulig å si hvorvidt dette er en sak politiet kommer til å prioritere - det kommer bl.a. an på om det er mulig å bevise dette.

Det er likevel viktig at du støtter kjæresten din på dette. Dere kan evt. snakke med noen voksne om dette, og hun bør også gi eks-kjæresten en advarsel om at han vil bli anmeldt til politiet om han fortsetter å plage henne.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi