Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om alkohol.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

hvor lenge er du beruset? Hva er det i alkohol? Hvor mange år må man være for å drikke alkohol? Hvorfor skader alkohol? Hva er promille? Hvorfor kan vi ikke kjøre etter vi har drukket?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor lenge er du beruset?
Det kommer an på hvor mye man har drukket. Men man regner at promillen (se under om hva promille er) synker med 0,15 i timen. For ekaempel: hvis du har 1,5 i promille, er du beruset i ca 10 timer.

Hva er promille?
Promille er en måte å måle hvor mye alkohol en person har i blodet. 1 promille betyr f.eks. at personen har 1 gram alkohol per liter blod i kroppen. 2 promille betyr 2 gram alkohol per liter blod i kroppen osv.

Hva er det i alkohol?
Det finnes flere hundre typer av stoffet alkohol. Du kan lese mer om det her. Den alkoholen man drikker heter etylalkohol eller etanol, som vi bruker i øl, vin, brennevin og sprit. Alkohol er en klar lettflytende væske, som finnes i alkoholholdige drikker.

Hvor mange år må man være for å drikke alkohol?
I Norge er det ikke aldersgrense på å drikke alkohol.

Hvorfor skader alkohol?
Alle rusmidler kan skade oss mennesker. Det enkle svaret på spørsmålet ditt er at alkohol skader fordi det er en slags gift. Gjentatt og stort alkoholinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft og leversykdom. Risikoen for skader på en rekke indre organer er økt ved daglig inntak av tre alkoholenheter, for eksempel tre små glass vin hver dag. Les mer her

Hvorfor kan vi ikke kjøre etter vi har drukket?
Fordi det øker faren for ulykker i trafikken. Folk som har drukket kjører dårlig, og kan skade både seg selv og andre. Derfor er det rett og slett forbudt, og i verste fall kan man komme i fengsel.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol