Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å drikke alkohol når du er under 18 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Lurte på om det er ulovlig å drikke alkohol når du er under 18? Vet at du er nødt til å være 18 for å kjøpe og selge alkohol, men er det ulovlig for en som er under 18 å drikke alkohol? Har hørt at hvis du er over 16 er det lovlig å drikke alkohol, men allikevell ikke kjøpe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ingen lovforbud mot å drikke alkohol før fylte 18 år. Alkohollovens bestemmelser om at det er forbudt å gi alkohol til mindreårige, er imidlertid laget for å forsøke å unngå at unge mennesker tar i bruk alkohol. Loven har som formål å begrense skader som bruk av alkohol kan innebære.

Man kan altså i utgangspunktet ikke straffes for å drikke alkohol før 18-årsalder. Det er riktignok visse unntak fra dette, i forhold til drikking på visse serverings- og utesteder, og i forhold til det å drikke alkohol på offentlig plass. Foreldre kan også nekte barna sine å drikke før de er 18 år.

Politiet kan også før du fyller 18 år beslaglegge og helle ut alkoholen til mindreårige. De kan vurdere å kjøre deg hjem til foreldrene dine, ta kontakt med foreldrene dine, og eventuelt vurdere å sende en bekymringsmelding til barnevernet.

Det er også viktig å huske på at den som skaffer deg alkoholen, gjør en ulovlig handling, og kan straffes.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol