Hopp til hovedinnholdet

Kan du fortelle litt om p-piller?

 

Spørsmål
hei, jeg er en jente på 18 år som vurderer å begynne på p-piller. jeg vet rett og slett ingenting om det, så jeg lurte på hva de gjør og hvor ofte de må tas og hvilke effekter de har på kroppen og sånt..? hjelper de mot kviser? legger jeg på meg? etc.
hilsen meg
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Så bra at du er opptatt av å beskytte deg mot graviditet! P-piller er en god prevensjonsmetode med liten risiko, så lenge man tar pillene som man skal.

Tradisjonelle p-piller kalles også kombinasjonspiller. De inneholder to typer hormoner, østrogen og gestagen. Østrogenet er grovt sett det samme i de forskjellige merkene, mens type gestagen varierer.

P-pillene virker ved å "lure" kroppen til å tro at den er gravid, slik at man ikke får eggløsning, og derfor ikke kan bli gravid.

Bivirkningene ved p-piller er for det meste små, og som regel forsvinner de i løpet av de første tre månedene med bruk. Vanlige bivirkninger er lette, som hodepine, kvalme, osv. Noen opplever vektøkning i forbindelse med noen typer p-piller.
Av positive bivirkninger kan det nevnes at mange opplever at mensen blir mer regelmessig, mindre menssmerter og mindre blødninger.
Jenter som er i faresonen for å få blodpropp bør ikke bruke p-piller. Snakk da med legen om alternativer.

Forskjellige p-pillemerker virker forskjellig fra jente til jente, når det gjelder bivirkninger. Det er derfor lurt at du prater med lege som kan anbefale en p-pille som passer for deg.

P-piller kommer i brett med 21 eller 28 piller. Man skal ta en pille hver dag. De siste 7 pillene i 28-pillers brett (fra dag 22 til 28) er piller uten virkestoff, og i disse dagene får man en menslignende blødning. Bruker man 21-pillers brett tar man i stedet pause fra pillene i 7 dager.

P-pillene skal i prinsippet tas hver dag, dvs. det skal ikke gå mer enn 36 timer mellom hver pille. Dersom man er uheldig og glemmer én p-pille innenfor denne tiden, tar man den så raskt man kan, og fortsetter så som normalt. Da er man fortsatt like beskyttet. Med noen p-piller kan man glemme 2 piller, og fortsatt være beskyttet.

Håper dette hjalp deg med det du lurte på! Har du andre spørsmål kan du ta kontakt igjen, eller snakke med lege, enten fastlege eller helsestasjon for ungdom.

Med vennlig hilsen SUSS, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 hver eneste dag mellom 15 og 20, eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Kontakt med SUSS er, som med ung.no, anonym.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om kultur?

Hvilket av disse er et nettsted og en utstillingsarena for unge mellom 16 og 22 år som er interessert i lyd, bilde, tekst, film, multimedia og scenekunst?