Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye alkohol tåler jeg første gang jeg drikker?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurte på hvor mye alkohol i gjennomsnitt ei jente tåler første gang hun drikker, før hun blir full? Har personelig aldri drukket noe, og derfor litt nervøs for når jeg kommer til å gjøre det om et par år. Er relativt liten om dette er relevant; 158 cm og 55 kg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor mye alkohol man tåler er individuelt og avhengig av forskjellige faktorer. Det er riktig at kroppsvekt er relevant.  Andre faktorer som påvirker hvor full/påvirket man blir er for eksempel kjønn, dagsform, forventninger, om man har spist, om har har sovet godt, væskebalansen, hvor mye man drikker og hvor fort man drikker. 

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Mengden alkohol i blodet blir målt i promille, som betyr tusenedel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er en gram ren alkohol per liter blod. Du forbrenner ca. 0,15 promille per time.

Hvis du lurer på hvordan man beregner promille kan du ta en titt på vår side om utregning av promille eller se på artiklene om promille nedenfor.

Som en tommelfingerregel gjelder:

  • Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
  • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forferres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelses- problemene øker med stigende promille.
  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Hvis du er nervøs for å drikke for første gang kan det være lurt å ikke drikke for mye og kjenne hvordan kroppen din reagerer på alkohol. Du finner tips fra andre ungdommer i artikkelen "drikk sikrere" nedenfor.

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Promille - hvor full blir du?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Les mer

Drikk sikrere

Øl

Skal du ut i kveld? Pass på at du har kontrollen. Ta med deg disse gode drikketipsene fra andre ungdommer.

Les mer

Slik beregnes alkoholpromille

Regner ut promille (ung.no)

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10 - 0,25).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol