Hopp til hovedinnholdet

Konsekvenser ved bruk av 96% hjemmebrent

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg og en venninne av meg bruker ofte å feste og drikke, men siden vi begge bare er 15 har vi ikke så god råd og kan heller ikke kjøpe alkohol lovlig. Derfor kjøper vi av og til 96%, hjemmebrent fordi det er veldig billig (60kr for en halvliter) og trenger ikke så mye for å bli fulle.. Men hvilken straff får vi hvis vi blir tatt med det? Er det ikke like streng straff som for narkotika saker? Og skal det mye til før vi ender opp på akutten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det gjelder straff og reaksjoner som følge av at dere drikker alkohol, så viser jeg til artikkelen nedenfor hvor det står om dette. Det er forbudt å lage hjemmebrent, og politiet vil derfor kunne være interessert i å vite mer om hvor dere har fått dette fra.

Hvor mye alkohol som skal til før dere ender på akutten kommer an på flere faktorer, bl.a vekt, kjønn, tidligere erfaringer med alkohol, dagsform, om dere har spist mye eller lite før dere drikker, hvor fort dere drikker og generell fysisk form. Unge mennesker som ikke er vant til å drikke vil tåle mindre enn voksne som har drukket flere ganger. Noe av grunnen til dette er at unge kropper ikke er ferdig fysisk utviklet til å kunne bryte ned alkohol, de vil derfor raskere få symptomer på forgiftning (f.eks. kvalm, svimmel, kaste opp). 

Virkningen av alkohol regnes gjerne i promille, som er mengden alkohol i blodet. Promille betyr tusendel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er en gram ren alkohol per liter blod. Når man drikker alkohol kan det allerede etter kort tid påvises alkohol i blodet. Promillen kan måles ved pusteprøve eller blodprøve. Slik påvirkes kroppen av promillenivået:

0,2
Øyets evne til å fokuserer hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres 

0,5

Litt "pussa". Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist på den begynner å reduseres. Hemninger minskes. Større problemer med å ta inn informasjon. Forskning viser at man har størst nytelse av alkohol når man har 0,5 i promille. 

0,8
Du blir høylytt og får overdrevne bevegelser. Langsommere reflekser. Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Overdreven selvtillit. Det lukter tydlig alkohol av deg.

1,0
Du snakker utydelig. Har problemer med å gå rett. Dårligere muskelkontroll. Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, du blir lett trøtt. Får problemer med å kontrollere følelser.

1,5
Du rangler når du går. Kan lett få følelsesutbrudd. Du kan bli agressiv og begynne å gråte. Mange spyr. Du få sløret tale. 

2,0
Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.

3,0
Ingen kontroll med urinblæren, fare for bevisstløshet. Du skjønner ikke hva som skjer. 

4.0
Bevisstløshet. Veldig langsom pust. Stor risiko for dødelig alkoholforgiftning.

Som dere ser er det fare for besøk på akutten ved 2-3 i promille. Hvor mye hjemmebrent som skal til før den promillen nås er vanskelig å si fordi hjemmebrent er veldig sterkt og kan være vanskelig å dosere. Fordi det er så sterkt er det også lett å miste kontrollen, så risikoen for skadelig høy promille er så absolutt tilstede. I tillegg kan hjemmebrent ha helseskadelige urenheter, enten som et resultat av dårlig fremstilling, eller som følge at man har tilsatt stoffer til hjemmebrenten for å drøye den ut. Vi anbefaler dere derfor å være ytterst forsiktige hvis dere likevel bestemmer dere for å drikke det. Legger også med link til promillekalkulator dersom dere har lyst til å regne på sammenheng mellom mengde alkohol og promille. Dere kan også lese mer om utregning av promille på RUStelefonens nettsider. 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol