Hopp til hovedinnholdet

Fysiske egenskaper hos fotballspillere?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Spiller fotball hverdag i hvertfall 4 timer, og har god teknikk, skudd, finter og sånt. Men ønsker å bli så komplett som mulig, og lurte derfor på hvilket fysiske egenskaper fotball på høyeste nivå krever... Cristiano Ronaldo f.eks. har gode fysiske egenskaper, men hva er alle de fysiske egenskapene han har som gjør han så fysisk? Absolutt alle? hilsen gutt, 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Generelt kan vi si at mennesket har 5 fysiske egenskaper. Disse er utholdenhet, styrke, spenst, hurtighet og bevegelighet. I tillegg har vi 7 koordinative egenskaper. Disse er balanse, rytme, reaksjon, romorientering, øye-hånd og øye-fotkoordinasjon, tilpasset kraftinnsats og muskulær spenningsregulering. Fotball er en aktivitet som stiller krav til flere av de fysiske- og koordinative egenskapene. Det er viktig med god hurtighet for å kunne løpe raskere enn andre, utholdenhet for å kunne holde ut en hel kamp, spenst for å kunne hoppe høyt og heade, god balanse, rytme og øye-fotkoordinasjon for å kunne ha kontroll på ballen når du er i fart og god evne til å tilpasse kraftinnsatsen slik at pasninger, skudd og mottak blir presist. Dette er ekstremt kompliserte prosesser i kroppen, men ved å trene mye vil du forbedre de ulike egenskapene i stor grad. Både styrketrening, spensttrening og hurtighetstrening vil forbedre din hurtighet, fordi hurtigheten avhenger i stor grad av din muskelstyrke og evne til å utvikle kraft raskt. Utholdenhet kan du trene gjennom intervalltrening og lange økter med jevnt tempo. Du bør snakke med fotballtreneren din om å lage en egentreningsplan, hvor du kan trene på noen egenskaper/ferdigheter du trenger mer trening på. Du kan også lese i artiklene vist til under svaret for tips til ulike treningsmetoder. Gode tekniske fotballøvelser kan du se video av her

Lykke til videre!

Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer

Spensttrening

spensttrening (colourbox.com)

Spenst er en persons evne til å hoppe høyt eller langt, med eller uten tilløp. Noen eksempler på idretter som krever god spenst er skihopp, friidrett (spesielt tresteg, lengde- og høydehopp), volleyball, basket og turn.

Les mer

Hurtighetstrening

sprint (colourbox.com)

Hurtighet er en persons evne til å forflytte seg raskest mulig over en kort distanse. Les hvordan du kan trene hurtighet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett