Hopp til hovedinnholdet

spyr av alkohol

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Er en 20 år gammel gutt som har drukket i 4 år. Hver gang jeg drikker då spyr jeg etter en vis mengde alkohol. Det kan være fra 4 0.33 med øl/cider til 6 halvlitere. Samme gjelder med vin å sprit. Blir dårligere å dårligere å spyr rett etter en vis mengde føler jeg. Etter jeg har spydd klarer jeg å drikke igjen. Liker øl/cider/vin å forskjellige typer sprit. Vis jeg drikker litt en dag, så kan jeg drikke mye mer(til jeg blir skikkelug full). Har hendt at jeg drikker 4-5 0.33 før en stor dag for å klare å drikke meg full den dagen. Lurer på om det er noe gale med meg eller om det er noe jeg kan gjøre for å få problemet mitt vekk? Har drukket i 4 år og så lenge jeg kan huske så har dette vært ett problem

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Forstår vi deg riktig så spyr du hver gang du drikker. Men hvis du drikker litt en dag, så spyr du ikke om du drikker masse dagen etter. 

Hvis du spyr hver gang du drikker, kan det tyde på at du ikke tåler alkohol/tilsetningsstoffer i alkohol. Du kan lese mer om alkohol og allergi på vinmonopolets sider her.  Du sier at du spyr av alle typer alkohol, noe som kan tilsi at det ikke er et spesielt innholdstoff du reagerer på. Noen tåler rett og slett alkohol dårligere enn andre. Slik vi forstår det, spyr du ikke nødvendigvis før du har fått i deg en del. Alkohol er gift for kroppen, og å spy kan være kroppens reaksjon for å kvitte seg med giften. 

Det kan også være at du har en tilstand som kalles  "alcohol flush reaction". Dette kalles også "asian glow" eller "asian flush syndrom". Fenomenet er nemlig vanligst hos asiatere, men er også vanlig i andre folkegrupper. Dette er et fenomen som kan utarte i form av ansiktsrødhet, blodtrykksfall, hevelse i ansiktet, svetting fra hele kroppen, svimmelhet, hodepine, rask puls og oppkast. Det finnes desverre ingen kur for dette. Noen eksperter anbefaler at hvis man har slik flushing i forbindelse med alkohol bør man slutte å drikke når denne rødheten oppstår. Da får man nok tid til å bryte ned den alkoholen man har inntatt.

Hvorfor du tåler alkohol bedre dagen etter om du drikker litt dagen før, er ikke lett å svare på. For folk som drikker ofte, kan dette dreie seg om at kroppen tilvenner seg alkoholen og dermed tåler mer. Men slik du forklarer situasjonen, virker det ikke som om du drikker så ofte at det kan være svaret. 

Du nevner mengden alkohol du drikker før du spyr. Om du skriver riktig, spyr du på fest av 4 0.33 liter flasker øl/cider. Men du sier også at du kan drikke 4-5 0.33 liter dagen før en fest og ikke spy da (hvis vi forstår deg riktig?). Det er jo samme mengde alkohol. Har du tenkt på om det ikke er alkoholen i seg selv du spyr av, men omstendigheter rundt? For eksempel om du drikker for fort på fest, om du er nervøs, om du festrøyker eller lignende?

Vi har nok ikke noen løsning til deg, men kan komme med noen forslag. Du kan forsøke deg frem med ulike typer alkohol og se om du finner ut om det er noe du tåler bedre enn annet. Test ut en type av gangen, og ikke bland ulike typer på en kveld. Du kan forsøke å drikke mindre mengder alkohol når du drikker, og se om det hjelper. Og du kan forsøke å drikke saktere og sørge for å få i deg vann innimellom, samt spise et stort måltid før du begynner å drikke. Om du festrøyker, kan det være et tips å la være å gjøre det og se om det kan være årsaken til at du blir kvalm og spyr. 

 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol