Hopp til hovedinnholdet

Hei, jente på 13 år som er 150 cm høy og veier 40 kg. Synes jeg veier for mye. Tenker hele tiden på å gå ned i vekt. Hvordan kan jeg gå ned i vekt? Få en stram rumpe og bli kvitt cellulitter?

 

Spørsmål
Hei!
Jeg er 13 år, 150 cm. høy eg veier ca. 40 kg. Jeg har regnet ut min BMI og der står det at jeg er undervektig!! Ingen som ser på meg kan si at jeg er undervektig! Jeg har ganske kraftig beinbygning. Jeg synes selv jeg veier for mye, og låra og leggene mine er alt for store!!! Jeg synes også at rumpa mi er veldig slapp, og ikke fin. Jeg har også cellulitter(?) øverst på låra. Hele tiden tenker jeg på at jeg må gå ned i vekt, og jeg klarer ikke å spise noenting uten at jeg leser bakpå hvor mye kalorier det er i varen, og jeg får alltid veldig dårlig samvittighet n år jeg har spist noe som ikke er sundt! Jeg klarer ikke lengre å gå å tenke på dette hele tiden!
1) Hvordan er det lettest å gå ned i vekt?
2) Hvordan kan jeg få rumpa mi til å bli stram og fin? Kan du gi meg noen tips til øvelser)
3) Hvordan blir jeg kvitt celulittene?
På forhånd Tusen takk!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

I følge vekstkurver som vi bruker i skolehelsetjenesten er vekten din omtrent på gjennomsnittet. Å regne ut riktig BMI på barn og ungdom er ikke så lett og blir ofte litt feil. Du har for eksempel kraftig benbygning som BMI ikke tar hensyn til.
Du høres så misfornøyd ut med kroppen din og det må være slitsomt å tenke kalorier hele tiden. Husk på at kroppen din er i en stor vekstperiode nå og da trenger den alle disse kaloriene. I løpet av puberteten vil kroppen forandre seg mye og ofte blir lårene og leggene slankere.
1) Jeg synes ikke du skal slanke deg for det har du ingen grunn til. Men for få holde vekten, bør du spise regelmessig og ofte. Små hyppige måltider, gjerne 5-6 om dagen, holder kroppens forbrenning i gang. Spis mye grønt og gjerne frukt som mellommål. Men jeg synes du bør kose deg med litt ekstra god mat i helgene og da kan du "skeie ut" med god samvittighet. Det andre du må huske på er at du bør være aktiv hver dag, gjerne opptil en time.
2) Tips til øvelser for få en stram rompe og fine lår:
Det beste rådet mot cellulitter, også kalt appelsinhud, er å bruke musklene i lårene. Trening får fart på systemet, og både stoffskiftet og blodsirkulasjonen får det bedre med trening.

Massasje er også en metode du kan bruke for å bli kvitt den irritertende huden, i tillegg til at den er svært behagelig. Det å ta på huden er bra i seg selv, og dersom du finner en god massør kan huden bli glatt og fin.
Tips til øvelser kan du finne på nettet, blant annet på: Trim.no eller trening.no. Du kan også lese om temaet "trening" på ung.no.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om vanskelige ting i hjemmet?

Hva menes med underholdningsbidrag?