Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffet hvis jeg er over 18 og drikker med vennene mine? Selv om jeg ikke kjøper noe drikke?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har akkurat fylt 18 og ser fram til å kunne nyte alkohol lovlig. Jeg og en venninne, +noen av hennes venninner, skal på en privatfest. Venninna mi og hennes venninner er ikke fylt 18 enda. De har alle planer om å drikke på festen. Jeg lurer derfor på, kan jeg bli straffet hvis jeg er over 18 og drikker med vennene mine? Selv om jeg ikke kjøper noe drikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det spørs litt hva du mener. Hvis du er på samme fest som mindreårige drikker, er ikke det i seg selv ulovlig for noen av dere. Det som er ulovlig, og som du kan bli straffet for, er hvis du gir vennene dine alkoholen, at du "langer". Dette kan du lese om i alkoholloven hvor det fremgår at "den som selger, utleverer eller skjenker alkoholsvak drikk og alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2, må ha fylt 18 år." Videre sier loven at "Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer eller medvirker til overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder."

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Ta vare på venner som har drukket for mye

Full på do (colourbox.com)

Det er viktig å ta vare på seg selv, men på fest er det også viktig å ta vare på vennen sin. Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket for mye?

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol