Hopp til hovedinnholdet

 Slitt med en vanskelig barndom og nå strever jeg. har det sammenheng

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er jente som har slitt med en vanskelig barndom. Jeg har blitt moden mye før jeg egentlig burde, og har hatt veldig mye ansvar jeg egentlig ikke skulle hatt. Jeg har vært sterk veldig lenge, har liksom klart å skjule at jeg har det vondt for andre. Men nå begynner det å bli verre. Jeg har begynt og rispe/kutte meg, og har veldig lite matlyst. Jeg føler nesten ikke lykke lenger, føler kun det vonde og triste. Det jeg lurer på er: kan man slite senere pågrunn av en vanskelig barndom? Det har tydelig satt dype spor, og er vanskelig å gå videre spesielt når noen av problemen fremdeles er her. Jeg bor sammen med mamma, men vi har ikke et godt forhold. Kun 2 personer som vet om selvskadingen og at jeg sliter, det er vennene mine. Jeg har mye smerter i kroppen, og føler meg sliten hele tiden.Jeg går rundt med tanker om at hvis ikke lillebroren min hadde levd, så hadde jeg begått selvmord for lenge siden, han er den største motivasjonen min til å holde meg sterk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vanskelige ting man har opplevd tidligere i livet, kan påvirke en siden.  Du strever nå, og du ser selv sammenheng.  Mange ting kan spille inn og det er ingen automatikk.  -Det viktige nå, er at du får hjelp til å prate med noen om det som har vært og få hjelp til å komme videre og få det bedre.  

Smerter i kroppen, slitenhet, tristhet, søvnproblemer mm kan være symptomer på en stressreaksjon etter tidligere opplevelser.  -Men det er alltid viktig å prate med lege om slike plager også for å få sjekket ut både medisinske/fysiske årsaker og psykiske.  Jeg vil råde deg til å ta en tur til fastlegen og forteller om det som plager deg nå, og også om sammenhengene du lurer på om er der.  Fastlegen kan henvise deg til psykolog.  Eventuelt kan du prate med helsesøster på skolen din eller med noen på Helsestasjon for ungdom og få hjelp der.  

Det er bra at du har delt litt med venner, men det er lurt å få pratet med noen voksne også.  Venner kan lytte og støtte, men det er begrenset hvordan de kan være "psykologer".  

Be om hjelp der du bor nå.  

Se også artikler under.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Når voksne i sorg trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster eller støtter en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer

- Det er kaos i hodet mitt, jeg klarer ikke noe

Gutt fortviler (colourbox.com)

Jeg føler at alt bare er kaos inni meg. Jeg sliter med selvtilliten og kjenner at ting ikke er bra. Jeg vil så gjerne få det bedre, men aner ikke hvordan. Er det noe jeg kan gjøre selv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser