Hopp til hovedinnholdet

mamma er full nesten hver dag, gråter og har negative tanker om fremtiden

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15. I et og et halvt år nå har jeg vært ganske ulykkelig. Jeg har problemer hjemme hvor mamma er full hver dag( Hun er ikke voldelig mot meg). I 8. Klasse var jeg veldig positivt innstilt på livet, jeg hadde store planer og gode karakterer. Da vi flyttet til Spania begynte jeg I 9. på en Norsk skole. Jeg fikk mange gode venner, men da problemene mer manna virkelig gikk inn på Meg gikk karakteren ned og jeg begynte å røyke og drikke. Her i Norge når jeg startet i 10. begynte jeg virkelig å føle meg dårlig. Jeg gråter hver veldig ofte og spesielt om natten. Jeg tenker på fremtiden min, men på en negativ måte og at jeg er ubrukelig. Jeg begynte å kutte meg og har gjort det nesten hver dag siden det. Jeg føler en lettelse når jeg gjør det. Det jeg lurer på er om jeg er deprimert, fordi jeg har hørt at det er arvelig og jeg vet at mamma har vært deg og søsteren min hadde en svak depresjon hvor hun gikk til psykolog.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du tar kontakt med oss om hvordan du har det. Det du forteller om er ikke greit, å ha en forelder som drikker seg full er ikke noe man skal oppleve. Det er nok ekstra slitsomt at det skjer så ofte.

Jeg syns det høres ut som at du er sterk og har klart å fungere bra til tross for din mors alkoholisme. Men man ser ofte at barn som lever med rus i familien blir gode på å "dekke over". Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i dette, men i så fall kan det være slitsomt og det kan føre til psykiske vansker.

Husk at det er foreldres oppgave å skape et trygt og godt hjem, og hvis ikke det skjer bør man søke hjelp for å få det bedre. Du tar et skritt i riktig retning ved å skrive hit, og jeg håper du også kommer til å søke annen hjelp for det du sliter med. Les i artiklene nedenfor for å få mer nyttig informasjon om hva man kan gjøre når man har foreldre som drikker for mye. Du kan kontakte barnevernet selv, det høres kanskje litt skummelt ut å gjøre det men mange jeg har snakket med har fått god hjelp der. Barnevernet kan gi foreldre også hjelpen de trenger for å være bedre foreldre.

Du lurer på om du er deprimert, og jeg syns det høres ut som det er mange ting som kan tyde på det. Uansett må dette vurderes av helsepersonell som du møter.

Slik du forteller om det så har du det så vondt nå at du bør snakke med en voksen om det så snart som mulig. En mulighet er å få hjelp til å bestille time hos fastlegen. Der vet de hvilken hjelp du kan få der du bor. Eller du kan gå til helsestasjon for ungdom. Det er gratis og du kan gå dit selv.

Man vet at åpenhet hjelper. Er det kanskje noen i familien du kan snakke om dette med? Du kan også gå til en lærer du kjenner, rådgiver på skolen din eller helsesøster. Da kan du fortelle litt om det du har opplevd og at du har det veldig tungt nå. Hvis du synes det er litt vanskelig å forklare, kan du kanskje vise fram det du har skrevet til oss?

Selvskading handler om sterke følelser som man ikke klarer å få utløp for på andre måter. Les mer om dette og hva du kan gjøre for å komme ut av det her.

Hvis du ønsker noen å snakke med helt anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg håper du vil snakke med noen og at du vil få det bedre framover. Hold ut og husk at det finnes hjelp for det du strever med. Lykke til!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser