Hopp til hovedinnholdet

Hvor full blir jeg av 4 cider? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som er 173 høy og veier omtrent 55. Jeg bare lurte på om hvor mye jeg får i promille hvis jeg drikker 4 Grevens Cider (0,5l tror jeg). Er det mye? Mange sier at hvis man blir full av cider så tålen man ingenting. Jeg lurer litt på dette. Har aldri drukket før heller. Mvh meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor full du blir av 4 cider, kan vi nok ikke svare deg på. Det er veldig individuelt hvor mye alkohol man tåler før man merker noe. Alder, kjønn, dagsform, erfaring og så videre, har betydning for mye man tåler.

De fleste cidere har lignende alkoholprosent som vanlig øl (4-5%). De aller, aller fleste vil kjenne seg alkoholpåvirket om de drikker 4 halvlitere med øl eller cider. Siden du ikke har drukket før, tror vi nok at du blir veldig påvirket av 4 halvlitere cider med rundt 4,5% alkohol. Vi vil ikke anbefale deg å drikke så mye. Så om noen sier at man ikke tåler noen ting om man blir full av cider, stemmer ikke det. Det er uansett ikke slik at det er flaut å tåle lite. Det er bare fordi folk er forskjellige. Sånn er det for voksne også.  

Du er ung, og det er ganske tidlig å drikke når man er 14 år. Det er viktig at du tenker over hvorfor du ønsker å drikke, om du egentlig ønsker det, og hva slags konsekvenser det kan få. Husk at om du blir full, så gjør det at du blir sårbar for at ting kan skje deg. Du kan for eksempel gjøre ting du angrer på (for eksempel kysse noen, krangle med noen, gråte, sloss), du kan havne i ulykker, og du blir mer sårbar for seksuelle overgrep. Så om du absolutt vil drikke alkohol, er det viktig at du prøver deg veldig forsiktig frem og drikker sakte og lite, og kjenn etter. Drikk heller ikke sprit, det kan gjøre deg altfor full altfor fort. Så slik sett er det bra at du tenker du skal drikke cider. Men vi anbefaler altså ikke å drikke 4 cidere første gang du drikker. 

Du kan lese mer om alkohol i artiklene nedenfor. 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Slik beregnes alkoholpromille

Regner ut promille (ung.no)

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10 - 0,25).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fakta
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fakta