Hopp til hovedinnholdet

Straff for promillekjøring i prøvetid? Kan jeg sone en del av ilagt bot?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, ble tatt for promillekjøring med 1.2 i promille, tilsto på stedet og har vært inne på avhør. Har for 1.5 år siden ca. Mistet lappen pga. fartsovertredelse hvor jeg fikk bot og betinget fengsel i 15 dager med 2 års prøveperiode. Hadde tatt nytt serfikat før jeg kjørte med promille. Lurer på hvilken straff jeg kan se fram til? Vet jeg må i fengsel og betale bot, er det mulig å søke om å få sonet en del av boten? Eller MÅ man betale såfremt man har økonomi til det? Leste litt på nett om dette, men finner ikke noe konkret, kun at politiet vil ha deg til å sone om du ikke får betalt bota over en 3 års periode.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Det er vanskelig å si noe bestemt i forhold til utmåling av straffen. Det vil bli utmålt en ny fellesstraff. Straffen vil bli ubetinget eventuelt med tillegg av bot.

Ved utmåling av straff er det flere forhold som er av betydning, f.eks. når på dagen skjedde kjøringen- var det stille eller trafikkert på veien? Førte kjøringen til et uhell? Skjerpende vil det også være at du for kort tid siden ble tatt i for å kjøre for fort.

Normalt vil boten bli inndrevet. Har det vært forsøk på å inndrive boten flere ganger, vil du risikere å måtte sone antall dager som er oppgitt i dommen.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Promille - hvor full blir du?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Les mer

Ta vare på venner som har drukket for mye

Full på do (colourbox.com)

Det er viktig å ta vare på seg selv, men på fest er det også viktig å ta vare på vennen sin. Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket for mye?

Les mer

- Kjører med promille

Fyllekjøring (colourbox.com)

Jeg var på fest og fikk låne bilen til en kamerat for å kjøre og hente noen andre, siden jeg hadde drukket minst to-tre halvlitere, bare. Hvor strenge straffer er det for å kjøre når man bare er litt brisen?

Les mer

Slik beregnes alkoholpromille

Regner ut promille (ung.no)

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10 - 0,25).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet