Hopp til hovedinnholdet
 

Spørsmål
Hei. Jeg er en ung kvinne som har mistet mensen, og mistenker at stress er årsaken.
Jeg går på kontorfagkurs som varer til 10. november, derretter starter praksis. Men jeg har praksis fra før, noe som ikke førte til ansettelse. Derfor søker jeg allerede nå, uten at det har ført til så mye som et intervju. Jeg gruer meg til november for at jeg ikke har noen jobb.
Samtidig føler jeg den biologiske klokka tikke. Det at min menstruasjon nå har forsvunnet gjør meg mer frustrert. Og kjæresten min er heller ikke klar for det. Men min erfaring hentet fra mine søstre, er at menn modnes fort når de er nødt.
Vi har planer om å flytte sammen så fort det er mulighet for det. Det har bare tatt fem år...
Jeg har blitt fortalt at venninneprat demper stress, men for meg er min bestevenninne også en årsak til at jeg er det. Fordi jeg kan ikke være meg selv sammen med henne. Hun er vokst opp med en hissig far og jeg er desverre nesten like hissig. Dermed blir hun redd meg når jeg blir sint for noe, og da er vi plutselig ikke venner mer. Vårt venneforhold har ikke vært annet enn berg og dalbane, til tross for at hun beskriver meg som sin beste støtte. Hun forteller meg ting som ingen andre får høre fordi hun vet at jeg forteller det ikke videre. Det som gjør meg frustrert er at jeg må dempe min personlighet med henne, til tross for at en annen venninne hun er mye med har også mye temperament - men det er i orden for min venninne. Dette har jeg forsøkt å forklare for henne, man da sier hun: "Skal vi ikke være venner lenger da?!" Det blir enten eller med henne. Jeg orker det ikke lenger.
Jeg skjønner at jeg kanskje har for mange tanker for tiden, men alt dette frustrerer meg! Derfor klarer jeg ikke unngå å tenke på alt dette. Er det noe annet jeg kan gjøre for å stresse ned? Jeg bryter sammen snart...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmålet. Skjønner du har det vanskelig for tiden. Stress, bekymringer og depresjon kan være årsaker til at mensen ikke kommer. Mekanismene som styrer mensen er utrolig følsomme for slike ting.
Jeg synes ikke du skal tenke så mye på din biologiske klokka. Du er fortsatt veldig ung. Prøv heller å ha noen år sammen med kjæresten din uten barn. Når dere flytter sammen, kan det være godt å bare være dere to. Husk at mange er nærmere tredve nå når de blir foreldre for første gang.
Mensen kommer tilbake når du får det bedre igjen. Du vet ikke om du får deg noen jobb og det stresser deg selvsagt. Vi mennesker er slik at vi ønsker forutsigbarhet og når vi ikke vet hva som skjer, blir vi usikre og frustrerte. Dette er en normal reaksjon.
Det er riktig at en god prat med en nær person demper stress og frustruasjon, men i ditt tilfelle har det hatt motsatt effekt.
Din venninne har på et vis nok med seg selv og klarer ikke gi deg nok tilbake. Du skriver at du må dempe din personlighet med henne. Det vil si at du ikke kan være deg selv og slik bør det ikke være. Kanskje du trenger litt avstand fra henne akkurat nå?
Tenk litt over om det er noen andre nære personer som du kan betro deg til. Kjæresten din kan sikkert være en god støtte for deg akkurat nå.
Du skriver at du bryter snart sammen og da tenker jeg du bør få deg en prat med din lege eller få profesjonell hjelp på annen måte, rett og slett for å få sortert litt tanker og følelser. Dette er viktig for å forebygge en mer alvorlig depresjon.

Ønsker deg lykke til og jeg tror at ting helt sikkert ordner seg for deg!

Vennlig hilsen helsesøster


Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om husleia di?

Har jeg lov å ha fest?