Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det ikke straffbart å drikke alkohol når man er under 18 år?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Aldersgrensen på alkohol er 18 år. Og som dere helt sikkert vet fra før av er alkohol det rusmiddelet som har drept og fortsatt dreper og ødelegger flest liv årlig. Alkohol blir regnet som narkotika når det når en viss styrke (volum/prosent). Jeg regner ikke med at jeg skal få et veldig godt svar på det her, for dette er jo tydelig et verdensproblem, at alkoholen er farlig promotert i samfunnet som om det er et uskadelig rusmiddel som bare gjør deg "full" / "høy"/ "drita". Dette er jo egentlig bare et samfunnsproblem som en ikke kommer til å få gjort noe med. Men spørsmålet mitt er hvorfor det da ikke finnes noen straff for å innta alkohol under en alder av 18 år? Når vi vet alkohol er det mest destruktive rusmiddelet i verden. Hva er tankegangen her? Dere har kanskje ikke noe fasit, men ville vært veldig interresant å høre , hvem du enn er, dine tanker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du setter fokus på et svært viktig og aktuelt tema, nemlig at alkohol blir "ufarliggjort" i vårt samfunn. Dette skjer blant annet gjennom litteratur, filmer, sosial arv og generell underholdning. Du har helt rett i at dette er et samfunnsproblem, men vi er nok ikke helt enige med deg i at det ikke er mulig å gjøre noe med det. De senere årene har det blitt igangsatt mange opplysnings- og holdningskampanjer ang alkohol retter mot unge. Og statistikken viser at den oppvoksende generasjonen drikker mindre enn tidligere generasjoner. Det er kanskje et skritt i en god retning.

Når det gjelder alkohol og lovgivning, har ikke vi mandat til å mene så mye om det. Vi er en offentlig tjeneste, og vi forholder oss til de lover og regler som til en hver tid er gjeldende. Vi har dermed ikke anledning til å "synse" for mye på det juridiske feltet.  

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol