Hopp til hovedinnholdet

sliter med ensomhet og spiseforstyrrelse

Jente 19 år
 

Spørsmål

1.I løpet av 4-5 år har jeg mistet ca alle i familien min+alle vennene jeg hadde pga. noen ville ikke ha noe med meg å gjøre mer, noen var ikke til å stole på, noen gikk en helt annen vei enn meg som å drikke, feste osv.Jeg er kristen og kan derfor ikke leve et sånt liv som de fleste andre (noe ikke mange skjønner). Også har jeg ikke klart å bygge forholdt til noen etter jeg fikk spiseproblemer. Være utemed folk = spise = gå opp i vekt. 2. Jeg har bare 2 igjen i familien min. Onkelen minsom egentlig ikke bryr seg, som jeg ikke har kontakt med og mamma som bryr seg men det sårer meg at hun vetom spiseproblemene jeg har men gidder ikke å gjøre noe med det (det er vel fordi hun har spiseproblemer selv). 3. Fordi jeg har sagt hva jeg føler om hun påvirket av alkohol, sier hun at hun har det enda verre når hun drikker, vil dø osv. så fra prøve å ikke drikke vil hun drikke nåog sier at jeger voksen så dealwithit!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine. Det du skriver om virker ikke så lett for deg. Det å slite med spiseforstyrrelse er tungt, og det blir nok enda verre når man i tillegg har lite kontakt med familie og venner.

De første to punktene du skriver om handler slik jeg forstår deg mye om ensomhet. Det er leit å høre at du er så alene med vanskene dine. Du kan lese mer om det å være ensom her. Det hjelper å dele vonde tanker og følelser, men da må man ha noen man stoler på. Mange unge er usikre på å snakke med andre om problemer, men vi vet at åpenhet hjelper og at mange blir lettet når de først har valgt å søke hjelp.

Du kan gå til helsestasjon for ungdom og fortelle om det du sliter med. Du trenger ikke å ha henvisning dit, du kan bare møte opp. Det er gratis og du vil møte helsepersonell som har taushetsplikt og som kan lytte og gi deg hjelp.

Det vil i ditt tilfelle være bra med en legesjekk siden du nevner at du har spiseforstyrrelse. Dette kan føre til skader på kroppen og hvis du tar opp dette med legen så vil du få en undersøkelse for å sjekke hvordan kroppen din har det nå, og du vil også få  henvisning til mer hjelp. 

Du forteller at du har mistet kontakt med så mange rundt deg de siste årene. Det er nok trist å merke at man glir bort fra mange som har vært viktige for deg. Jeg vet ikke om du tror det kan hjelpe, men man kan få hjelp til bedre dialog i familier fra familievernkontor. Det virker som kommunikasjonen i familien er vanskelig, og dette er noe man kan få hjelp for dersom flere i en familie ønsker å ta i mot hjelp.  Man kan ringe selv til familievernet, og trenger ikke henvisning.

Det siste punktet som du nevner tolker jeg som at du har en mor som sliter med alkoholmisbruk, og du nevner også at du ikke føler hun ser dine vansker og du tror hun har spiseforstyrrelse selv. Alt dette må være vanskelig for deg å takle, når moren din omtrent er den eneste du beskriver å ha kontakt med. Jeg håper du klarer å tenke at det ikke er ditt ansvar å hjelpe din mor, men at du har rett på å få hjelp og støtte fra henne. Her er tips til hvordan man kan snakke med foreldre om egne vansker. Hvis du tror hun sliter så mye selv at hun ikke kan være din støtte er det fint hvis du kan oppmuntre henne til å søke egen hjelp. 

Du kan se her hvis du vil komme i kontakt med andre som har foreldre som har psykiske lidelser. Du kan også se nedenfor dette svaret for å lese om alkoholmisbruk hos foreldre. 

Hvis du vil snakke med noen anonymt kan du ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er døgnåpent og gratis. Du kan også ringe til en hjelpetelefon for personer med spiseforstyrrelser, du finner informasjon om det her.

 

Lykke til videre! Håper du vil søke hjelp og at du finner god støtte.

 

 hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Jeg tror jeg har utviklet spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg er overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Hva skal jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise