Hopp til hovedinnholdet

problemer hjemme. Broren min sender nakenbilder av seg selv, og mor drikker. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14, sliter med familien min. For det første bruker jeg og søstera mi og få naken bilder av penisen til broren vårres under anonyme navn på facebook og snapchat. Jeg vet at min bror sender de til oss med vilje og når det kommer fra snap og face begynner de først å si mitt navn og begynner og sender bilder. Så er det min mor som drikker nesten hver eneste natt. Hun begynte å drikke klokken 19:00 og dro på bar og kom hjem klokken 02:00 jeg kunne høre hun var full og hun begynte å kjefte mye på min far. Dette skjer ganske mange ganger hver eneste dag men det er ikke bare pappa hun kjefter på- hun kjefter mest på meg siden de andre i familien min har et eget hus. Jeg får kjeft fra henne uansett om hun ikke drikker det er som om jeg ikke er som hun ville jeg sku være men jeg kan ikke være sånn som andre vil jeg skal være. Med en mor som kjefter har jeg endt opp å kutte megselv jeg sluttet for noen månder siden.. hun vet ikke om det.. hva skal jeg gjøre? Trenger hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit å høre hvordan du har det, og jeg syns det er veldig bra at du kontakter oss om det du opplever. 

Først, når det gjelder de bildene som broren din sender deg og din søster: dette er ikke greit, og det er heller ikke lov.

Du må ta det opp med noen at han sender dere slike bilder og meldinger. Kan dere snakke med en av foreldrene deres er det fint, men jeg syns i tillegg at du og din søster bør si det til en voksen dere stoler på enten på skolen eller ellers, utenfor familien. Dere kan faktisk også si til ham at dere kan anmelde ham for det han gjør. Gjerne ta kontakt med politiet der dere bor, dere kan ringe dem og spørre hva de anbefaler at dere gjør. Det er mulig å være anonym når man ringer politiet, så det trenger ikke å være en stor terskel å diskutere dette med dem.

At moren din drikker for mye og at det blir mye krangel er nok vondt å være vitne til. Mange barn av alkoholikere føler mye ansvar, og mange forteller de blir veldig slitne av å alltid være på vakt for om det kommer en ny runde med drikking. 

Det er bare en vei ut av denne situasjonen. Du må snakke med noen som tror på det du forteller. Du må sette ord på hva som har skjedd, både med bildene og med din mors drikking. Det er riktig og bra å si ifra.

Og så må du huske å fortelle deg selv at dette ikke er din skyld. Du har rett på å føle deg trygg hjemme, og når dette ikke skjer er det først og fremst de voksne sitt ansvar. 

Det du sier om selvskading er viktig at du får pratet med helsepersonell om. Det tyder på at ting begynner å bli veldig vondt for deg nå, og at du sikkert har mange sterke følelser som det er vanskelig å styre. Da har du rett på å få hjelp, og vi vet det hjelper med åpenhet selv om det er mange som er usikre på å åpne seg for en voksen om det de sliter med.

Du kan få hjelp til å ordne deg time hos legen, og om du vil kan du be om å få komme inn alene for å fortelle om det du strever med nå. Legen vet hvor du kan få hjelp videre, og det er viktig at dette skjer så raskt som mulig. Hvis du ikke vil dra til legen, kan du prøve å stikke innom helsestasjon for ungdom, det er gratis og du kan gå dit uten å ha en avtale på forhånd. 

Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge, 116 111. Dette er også et gratis nummer. På denne telefonlinjen kan de også hjelpe deg med å ta videre kontakt med hjelpeapparatet, og de kan lytte til deg når du har behov for å snakke.

Også helsesøster på skolen eller barnevernet i din kommune kan hjelpe deg. (Du kan godt ta med en venn hvis du trenger det.) Slik du beskriver at du har det hjemme, skal du ikke trenge å ha det. Barnevernet kan snakke med de hjemme om hvordan du og dine søsken kan få det tryggere.

Din mor trenger nok hjelp til å slutte å drikke så mye, og da kan barnevernet bidra med å følge opp og passe på at noe skjer.

Det er flere tips som kan være nyttige for deg i artiklene nedenfor. 

Her er det flere tips til artikler for de som har problemer hjemme. Se om noe der kan passe for deg.

Ønsker deg lykke til, og håper du finner en god voksen som tar tak i det du forteller!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Hva er straffbart på nettet?

Straffbart på nettet (colourbox.com)

På nettet gjelder de samme lover og regler som ellers i samfunnet. Her følger en oversikt over hva som typisk er straffbart. Mange av bestemmelsene straffer også medvirkning.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie