Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å blande vodka og energidrikk?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og en venninne festet litt her en dag. Der blandet vi vodka med energidrikken: Mønster. Har hørt at dette er meget farlig. Er dette farlig? Er det alvorlig at man drakk alkohol når man er 14 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om det er farlig å blande alkohol og energidrikk, og om det er spesielt skadelig for unge å drikke dette.

Både alkohol og koffein påvirker sentralnervesystemet, så det er klart man skal være måteholden når man kombinerer disse to tingene. Legene advarer generelt mot energidrikker for alle med hjerteproblem, høyt blodtrykk, gravide, mindreårige under 16 år og diabetikere. Det er påvist at alkohol er mer skadelig for yngre mennesker enn for voksne.

Nå er det imidlertid også snakk om mengde. Ett glass vil som regel ikke utgjøre noen livsfare. Problemet er at blandingen av alkohol og koffein kamuflerer alkoholens virkning på den måten at man ikke oppfatter hvor full man er i virkeligheten. Det vil si at man kan ende opp med å drikke mer enn det man vanligvis ville gjort.

Utenlandske studier peker på at kombinasjonen av alkohol og energidrikke kan føre til et økt antall alkoholrelaterte skader, i tillegg til at avhengighet av energidrikke kan føre til avhengighet av andre stoffer.

For å svare på spørsmålet ditt. Det har nok ikke vært farlig i dette tilfellet, men det anbefales å være forsiktig med denne kombinasjonen. Tatt i betraktning deres unge alder, er det lurt å vente så lenge som mulig med å drikke alkohol. Når det først er sagt, så anbefaler vi dere å drikke moderate mengder om dere skal drikke. Hold et øye med hverandre, og ta vare på hverandre.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol