Hopp til hovedinnholdet

Jeg er fornøyd med vekta mi, men pappa maser om at jeg må bli tynnere.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 11år. Pappa driver og maser og maser om ag jeg må bli tynnere selv om jeg er helt fornøyd og innenfor normalvekt. Jeg er bare så møkkalei han prøver og få meg på dietter og sånt en gang fikk jeg bare melk og brød og leve på på en hel uke Hva skal jeg gjøre? Hilsen møkkalei jente 11 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Det er flott at du er fornøyd med kroppen din! Men det er veldig leit å høre at faren din maser om at du skal bli tynnere når du er normalvektig. Det er ikke riktig.

Du skriver at han prøver å få deg på dietter. Barn skal ikke gå på dietter. Det er kun i samarbeid med fagpersoner (ernæringsfysiolog/lege) når det er helt nødvendig, på grunn av barnet helse. Men da skal barnet være veldig overvektig.

Jeg tenker at faren din trenger å høre at å ha en 11 år gammel jente som er fornøyd med kroppen sin er kjempebra og hvor heldig han er som har en datter som deg.
Jeg tenker også at noen råd for hva du kan fortelle pappa kan være lurt:

- Pubertet og forandring: Du er 13 år og har kanskje begynt i puberteten. Da vil kroppen forandres betydelig. Jenter får bl.a. hofter, bryster, blir høyere og får økt muskelmasse (se artikkel under).

- Usikkerhet på kroppen sin: Mange barn og unge blir i puberteten veldig usikre på egen kropp. Det er vanlig å sammenlikne seg med andre, det er vanlig å se til media for hva som er den "riktige kroppen" og presset er stort. Foreldre har en viktig jobb med å være støttende for barnet sitt når det gjelder deres kroppsbilde og lære dem at vi kommer i ulike former og størrelser og at det er helt normalt.

- Du er normalvektig for din alder. Fremhev dette. Det er nasjonale retningslinjer som bestemmer hvilken vekt som er normalt for hver alder, og disse er utarbeidet av fagfolk med veldig god kunnskap om dette.

- Helsesøster. Om du ønsker kan du snakke med helsesøster på skolen om hvordan du opplever dette presset hjemmefra. Helsesøster vil også ha noen gode råd å gi. Hun kan også snakke med faren din om dette hvis du ønsker det, enten på telefon eller at dere sitter sammen og prater.

- Det er viktig med et sunt og næringsrik kosthold. I ungdomstida skjer det store forandringer i kroppen og disse forandringene trenger mye energi fra et sunt og variert kosthold. Det er viktig at du får i deg nok mat og det er dette faren din må fokusere på. Ikke dietter med kun melk og brød.


Jeg håper at dette er til hjelp for deg og at det blir bedre. Hvis du synes det er vanskelig å takle alene, råder jeg deg til å be flere om hjelp. Kan moren din støtte deg på dette? Eller et annet familiemedlem? Kanskje de kan snakke med faren din. Å betro deg til en lærer du kjenner godt og føler deg trygg på kan også være fint og gi deg støtte.

Ta vare på deg selv,

Lykke til!

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn