Hopp til hovedinnholdet

Hei :) Jeg er ei jente på 15 år. I over 3 år har jeg slitt med tunge perioder. Jeg vet dette er vanlig, men nå orker jeg det ikke mer. Jeg sliter veldig med kroppen min. Jeg har aldri vært noe fornøyd med den, og jeg er redd for at det begynner å bli et problem for meg. Jeg spiser ikke mye, og hver gang jeg spiser får jeg veldig dårlig samvittighet. Og jeg vil bare bli litt tynnere, men jeg spiser mindre for hver dag som går. Grunnen til at jeg veier så mye er nok fordi jeg trener så mye, og muskler veier jo mer enn fett. Har trena vekter siden jeg var elleve fordi jeg går på kajakk, og der får jeg veldig store muskler. Jeg aner ikke hva jeg skal svare mamma når hun spør hvorfor jeg plutselig har begynt å jogge så mye, jogging er det verste jeg vet, alikvel jogger jeg hver morgning. Jeg klarer ikke å la være. Jeg får ikke sove om natta, føler meg så rastløs, og mislykket, og at jeg ikke beveger meg nok. Jeg trener 6-12 ganger i uka, fordi jeg jogger så mye, pluss annen vekt trening og styrke... Hva skal jeg gjøre, jeg tenker på det hele tiden. Og blir gal av det, vær så snill å hjelp meg!

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei :)
Jeg er ei jente på 15 år. I over 3 år har jeg slitt med tunge perioder. Jeg vet dette er vanlig, men nå orker jeg det ikke mer. Jeg sliter veldig med kroppen min. Jeg har aldri vært noe fornøyd med den, og jeg er redd for at det begynner å bli et problem for meg. Jeg spiser ikke mye, og hver gang jeg spiser får jeg veldig dårlig samvittighet. Og jeg vil bare bli litt tynnere, men jeg spiser mindre for hver dag som går. Jeg klarer ikke å tenke på annet, men jeg går ikke ned i vekt heller. Jeg veier ganske mye, men er langt i fra overvektig. Grunnen til at jeg veier så mye er nok fordi jeg trener så mye, og muskler veier jo mer enn fett. Har trena vekter siden jeg var elleve fordi jeg går på kajakk, og der får jeg veldig store muskler.

Uansett, jeg er redd for at dette vil utvikle seg til at det går andre veien, at jeg bare blir feitere. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg aner ikke hva jeg skal svare mamma når hun spør hvorfor jeg plutselig har begynt å jogge så mye, jogging er det verste jeg vet, alikvel jogger jeg hver morgning. Jeg klarer ikke å la være. Jeg får ikke sove om natta, føler meg så rastløs, og mislykket, og at jeg ikke beveger meg nok. Jeg trener 6-12 ganger i uka, fordi jeg jogger så mye, pluss annen vekt trening og styrke...

Hva skal jeg gjøre, jeg tenker på det hele tiden. Og blir gal av det, vær så snill å hjelp meg!

Hilsen Mislykka
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Du er 15 år og trener 6-12 ganger i uka med styrketrening, padling og jogging. Dette er litt i overkant av hva du skal presse deg til, og det kan høres ut som om trening er blitt en besettelse for å få en flott kropp. Med all den trening du har gjennomført til nå er jeg sikker på at kroppen din er flott og muskuløs. Hvis du spiser mindre og mindre for hver dag så vil du fort merke at dette går ut over din energi til å trene, gjøre skolearbeid og ikke minst lysten til å være sammen med venner. Du må spise regelmessige måltider med ditt aktivitets nivå, frokost,lunsj,middag og mat etter trening.
Jeg synes ikke du skal jogge om morgenen før skolen, hvis du ikke klarer å kutte det helt ut, så begynn med å jogge to-tre ganger i uka. Den treningen du driver med utenom, i tillegg til at du sikkert også har gym på skolen er mere enn nok for deg. Så trapp gradvis ned jogging om morgenen.
Jeg synes du skal oppsøke helseøster på skolen din, det kan være godt å snakke med noen andre voksne om det som bekymrer deg. Hvis du klarer å roe ned treningsmengden litt, få i deg riktig og nok mat så vil også nattesøvnen din bli bedre.

Sett deg små mål av gangen som du vet du kan mestre. Vær fornøyd med deg selv som du er.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
en jente
0
15.06.2019 21:36:15
Jeg har lyst til å dra på salong og få bryn behandling men jeg er litt usikker på aldersgrensen? Vet dere hva aldersgrensen er?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Slanking
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp, helse og sex


Quiz: Hva vet du om rettigheter og plikter på jobben?

Hvem bør du ringe hvis du mener rettigheten dine blir brutt på jobben?