Hopp til hovedinnholdet

Jeg og pappa er veldig overvektig. Mine foreldre er arbeidsuføre slik at jeg gjør det meste i huset. Pappa og jeg krangler mye. Jeg har forsøkt å slanke meg men får det ikke til. Jeg er livredd barnevernet for at de skal ta oss barna bort fra våre foreldre. Jeg er trist og gråter.

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg er en jente som er veldig overvektig. jeg er 12 år og veier 82 kg. under "prosesen" av å gå ned i vekt har jeg funnet ut at jeg har tenkt sonn at "herregud, de som er feit spiser jo skikkelig mye", men det er IKKE sant. det er en sykdom som er onn at de ikke tåler mat. min far er også veldig overvektig, og han pusher meg, og vil snakke med meg om det og lager så mye forskjellig mat. det fører til veldig mye krangling om forskjellige ting. han blir sur for hver minste lille ting, og da blir mamma klar og lei seg fordi pappa kjefter så mye på meg. begge foreldrene mine jobber ikke fordi de er hele tiden syke, sp det er jeg som må gjøre de meste tingene her i huset. jeg har to mindre søsken, og jeg er liv redd for at barnevernet kommer til å ta oss bort fra mamma og pappa. hvis de gjør det å kommer jeg aldri til å gå ned i vekt. jeg prøver og prøver, men det blir liksom aldri noe ut av det. jeg går lei, og vet ikke hva jeg skal gjøre lengre. jeg skriver dette med tårevåte øyne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du er flink til å skrive. Du har også forstått mye om hvordan kroppen fungerer. Det er helt riktig at enkelte mennesker har lettere for å legge på seg en andre. Det stemmer at det er slik at mengden ikke alltid har noe å si. Kroppen regulerer mye på egen hånd. Dette er meget komplisert, slik at jeg ikke skal gå nærmere inn på det her.

En av hovedgrunnene for at barn er overvektige er at de lever et vanskelig liv i familien. Som helsesøster har jeg arbeidet med mange ungdommer med vektproblemer og de kan så og si alltid fortelle om familieutfordringer samtidig.

Det er dine familieutfordringer som må gjøres noe med, samtidig eller aller helst før du kan begynne å få til og gå ned i vekt. Et barn på din alder klarer ikke å gå ned i vekt alene. Dine foreldre har ansvaret for din helse. 

Dine foreldre har ansvaret for å handle inn sunne matvarer og de har ansvaret for å skape en god stemning i hjemmet. De har også ansvar for å skaffe hjelp til hjemmet slik at ikke barne må gjøre det meste i huset.

Dette er komplisert. Du skriver at du er redd for barnevernet. Det er mange som tror barnevernet tar barna fra sine foreldre. Dette skjer nesten aldri. Du har ingen grunn til å være redd for barnevernet.

Barnevernet er til for å hjelpe foreldre til å bli gode nok foreldre. Foreldre får tilbud om kurs og samtaler for å klare og forandre seg. Når et barn får hjelp av barnevernet så gjelder dette for en periode. Deretter klarer familien seg selv med alle de gode råd og tips barnevernet har anbefalt. Barnevernet vil også kunne hjelpe til med å skaffe hjelp til husarbeidet.

I mange tilfeller så trenger foreldrene råd og tips flere ganger. Kanskje din far klarer å slutte og krangle med deg i noen måneder, for så å falle tilbake til slik han var før. Enkelte opplever det slik da det er vanskelig å klare og forandre seg. Da ber man barnevernet på nytt om kurs og samtaler for å lære mer. På denne måten har mange familier i Norge fått god hjelp til å ha det godt sammen.

Du kan selv kontakte barnevernet. Dine foreldre kan kontakte barnevernet. Du kan snakke med helsesøster på skolen, slik at helsesøster kan kontakte barnevernet for deg.

Det er mange foreldre som selv kontakter barnevernet. De aller fleste som barnevernet hjelper ønsker denne hjelpen selv.

Opplever du at dine foreldre ikke ønsker å ta i mot hjelp fra barnevernet så kan dere alle sammen få hjelp av helsesøster på din skole.

Er du usikker på hva du skal gjøre, anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsesøster. Vis helsesøster gjerne dette spørsmålet og svaret mellom oss to. Helsesøster er en person som kan trøste. Når man gråter så trenger man noen som lytter til oss og som kan trøste oss. 

Ta i mot trøst og hjelp. Husk du er like verdifull som alle andre.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser