Hopp til hovedinnholdet

Gutt (15) har en mor som sier han spiser for mye, men han spiser veldig lite. Hun klager konstant!

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en mor som sier du spiser for mye og rører deg altfor lite. Jeg spiser veldig lite. Hva skal jeg gjøre for hun klager konstant. Og jeg ser ingen annen utvei enn å bli anorektiker. HJELP!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (15)

Du forteller at moren din klager mye og sier at du spiser for mye, mens du selv mener at du spiser veldig lite. Det høres ut som at dere har en veldig forskjellig oppfatning av kostholdet ditt. Jeg skjønner at det er slitsomt for deg å ha det sånn og høre på at din mor klager mye.

Det skal ikke være sånn at moren din får deg til å føle deg dårlig, og jeg synes du bør ta en prat med henne og fortelle hvordan du opplever det når hun klager. Det kan også hende at hun ikke tenker over hva klagingen og måter hun kommuniserer på, gjør med deg.

Jeg vil råde deg til å forsøke å snakke med mamma en dag både du og hun har litt overskudd. Hvis du klarer, kan du si noe om hva denne situasjonen gjør med deg uten å anklage mamma. Hvis man begynner å anklage eller beskylde noen vil de gå i forsvar, og da får man ikke til en god dialog. 

Hvis du synes at dette blir vanskelig kan du snakke med en annen voksen du har tillit til som kan hjelpe deg å snakke med mamma.

Helsesøster på skolen din er en du kan snakke og rådføre deg med. Hun kan også snakke med deg og mamma sammen om du ønsker det.

Helsesøster har også god kunnskap om kosthold og kan hjelpe deg med dette. Ved å skrive en mat-dagbok vil helsesøster kunne få et innblikk i kostholdet ditt, men det kan også hjelpe deg med å se hva du spiser og om det er nok mat for deg i forhold til din vekt, høyde og aktivitetsnivå.

Kosthold og aktivitet.
Det er viktig å spise nok mat i løpet av en dag for at du skal få nok energi til å vokse, til å lære og til aktiviteter du liker og vil gjøre.

I løpet av en dag bør du spise 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Mellom hovedmåltidene frokost, lunsj, middag og kveldsmat, bør det ikke gå mer enn maks 4 timer. Mellommåltidene skal være mindre enn hovedmåltidene og kan ofte passe mellom frokost og lunsj, og mellom lunsj og middag. Det er faktisk ganske mye mat vi trenger hver dag for å opprettholde alle prosesser i kroppen vår.

Du kan lese mer om mat og kosthold her.

Husk også på at det anbefales at man er fysisk aktiv minst 30 min hver dag, med for eksempel å gå fort eller sykle sånn at man blir litt andpusten og pulsen øker.


Jeg håper dette svaret kan hjelp deg. Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold