Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en pappa som har et alkoholproblem. Jeg vil si fra til pappa om hvordan jeg føler det. Er det lurt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en pappa som har et alkoholproblem. Mamma har snakket med meg om dette og fortalt at hun har snakket med pappa også. Etter dette har han (så vidt jeg har sett) sluttet å drikke i ukedagene (han går i full jobb), men det er ikke blitt bedre, om kanskje bare verre, i helgene. I sommer var han kraftig beruset når jeg kom på besøk en lørdags formiddag. Dette var utrolig ubehagelig. Jeg bor ikke hjemme så dermed ser jeg ikke så mye til problemet, men jeg tenker mye på det. Jeg har nå kommet frem til at det beste gjerne er at jeg snakker med pappa om hvordan jeg føler det. Hva tror dere om dette og hvordan er det i så tilfelle lurt å gå frem? Neste gang jeg er hjemme er en uke i julen og selv om jeg ikke har lyst å ødelegge juletiden kjenner jeg at dette er noe jeg må få ut av hodet. Kanskje innser pappa at det er et problem når et av barna sier i fra, og ikke bare mamma? På forhånd tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss på Ung.no. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i det du beskriver så det er modig av deg å spørre oss!

Det å ha en forelder som drikker er vondt. Du bor ikke hjemme men opplever å møte faren din beruset når du kommer hjem en lørdags formiddag. Jeg forstår at dette er ubehagelig!

Dette er noe du er opptatt av og tenker mye på. Dette er helt vanlige reaksjoner og frustrasjoner når noen man står nær sliter med avhengighet.

Du spør om det er lurt å snakke med faren din om hvordan du føler det. Jeg tror det er bra for deg å gjøre det.

Neste gang du ser han er i julen og da er det juleferie og du lurer på om det er greit å snakke om det da.

Jeg tenker at det kan det være! Da har dere bedre tid og kan snakke ut om dette. Det som imidlertid kan være utfordringer er at den som har et alkoholproblem ofte benekter dette.

Dette kan handle om mange ting og ofte tror eller ser ikke avhengigheten sin selv.

Jeg syns det er fint at du vil snakke med han om hvordan du opplever det at han drikker. Du kan si at du er bekymret og at dette også er vanskelig for din mor.

Det kan være bra at du og moren din snakker sammen og at dere er sammen i dialogen med faren din.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan lese og ha nytte av.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor drikker man?

Alkohol

Mange lærer tidlig virkningene og farene med alkohol gjennom egne og andres erfaringer. Likevel velger mange å innta alkohol. Hvorfor?

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Råd ved alkoholmisbruk i hjemmet

Drikker alkohol (colourbox.com)

Det er aldri din skyld at de voksne drikker. Det hjelper å snakke med noen om det du synes er vanskelig. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Foreldre som drikker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om foreldre som drikker