Hopp til hovedinnholdet

hei. Jeg er en jente på 15 og et halv år og har hatt mensen i nesten 2 år. Men min mensen har aldri vært regelmessig. Er det normalt?

Jente 15 år
 

Spørsmål
hei. Jeg er en jente på 15 og et halv år og har hatt mensen i nesten 2 år. Men min mensen har aldri vært regelmessig. Fra første til andre gang gikk det nesten et år, tror jeg. Fra andre til tredje gang gikk det 3-4 måneder. Mellom 4 og 5 gang gikk det 5 månederer! Nå har det gått snart 3 måneder siden sist. Jeg vet at det er vanlig at den er uregelmessig i starten, men er det vanlig så lenge? Jeg har altså bare hatt mensen 5 ganger på neste 2 år!
Jeg er rundt 1,75 høy, og ganske tynn (veier mellom 58-61kg). Jeg er veldig aktiv, og jeg tenker en del over det jeg spiser. Er ganske utviklet ellers, har litt pupper og nok hårvekst. Har en del stress i hverdagen, vet ikke om det kan forårsake dette.. har også litt lite søvn av og til.

Hva bør jeg gjøre? Trene mindre, oppsøke lege? er dette unormalt? er det farlig? jeg blir så stresset av å tenke på dette.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Etter to år kan man nok forvente at mensen blir mer regelmessig og at du kanskje bør ha den litt oftere. Men det er som sagt individuelle forskjeller og for noen tar det lengre tid.
Stress kan ha innvirkning på mensen og utsette den og du blir tydeligvis stresset av å tenke på mensen som ikke kommer.
Derfor tror jeg det kan være lurt å snakke med en lege om dette og evt få tatt noen blodprøver for å se på hormonproduksjonen i kroppen din. Jeg tror forsåvidt at alt er normalt hos deg, men det kan være viktig å få en bekreftelse på det og slippe de bekymringene du har.
Du kan bestille en time på helsestasjon for ungdom, for eksempel.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


Quiz: Hva vet du om rasisme?

Hvilke nasjonale minoriteter har vi i Norge?