Hopp til hovedinnholdet

Jeg hadde sex for første gang i natt, og nå blør jeg. Er det normalt, eller er det mensen?

Jente
 

Spørsmål

Hei. I natt hadde jeg sex for første gang og det ble ikke brukt kondom, så skal kjøpe angrepille i morgen. Jeg har jo hørt at etter første gangen blør man som regel litt, men jeg har blødd veldig mye, som om jeg har fått mensen. Jeg vet også at jeg snart skal få mensen. Hvis det er mensen jeg har fått, er det da for sent å ta angrepille? Eller kan det bare være at jeg bare blør mye?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!

 

Du skriver at du hadde sex for første gang i natt, og at du nå har fått en blødning som likner på mensen. Da er det nok mensen. Blødningen man kan få ved samelie, er liten og kommer fra slimhinnen i skjeden, eller fra skjedekransen. 

 

Om blødningen har gitt seg igjen, og du ikke tror det var mens likevel, kan du ta nødprevensjon. Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet.

 

Norlevo fås kjøpt uten resept på apotek og må tas innen 72 timer (3 døgn). Det er ingen aldersgrense på apoteket. Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon, og utenom apotek er det satt en 18-årsgrense på kjøp. Følg bruksanvisningen som følger med i esken.

 

Det finnes også en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone. Ellaone var tidligere reseptbelagt, men selges nå også reseptfritt på apotek (fra 01.05.15). Dersom det har gått mer enn 48 timer etter det ubeskyttede samleiet, anbefales denne typen nødprevensjon (Overlege Madsen, Legemiddeldirektoratet, juni 2015). Du burde altså kjøpe ellaone om du skal kjøpe nødprevensjon i morgen, 

 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster.

Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

 

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta derfor en graviditetstest hvis det går mer enn 2 uker over forventet mens.

 

Siden du har hatt ditt første samleie, vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. Der kan du få info om de forskjellige prevensjonsmidlene, og du kan få gratis kondomer.

 

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angrepille - på apoteket, butikken og bensinstasjoner

Jente oppgitt (colourbox.com)

Nødprevensjon kan kjøpes på apoteket, men kan også kjøpes i enkelte dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex