Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 år og har hatt sex med kjæresten min på 16. Kan foreldrene mine anmelde han om jeg blir gravid? Vi var begge med på det

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på (15) og jeg og kjæresten min på (16) har hat sex . Og kondomen sprak så kan min foreldre anmele han vis e blir gravid tanke på bege var med på det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av straffeloven § 302 at det er straffbart å ha seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Straffen for dette er fengsel inntil 6 år. Dette gjelder selv om begge hadde sex frivillig og var med på det.

Ifølge straffeloven § 308 kan straffen falle bort eller settes ned dersom de involverte partene er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette betyr at kjæresten din kan få mindre straff eller ingen straff fordi dere er så nære i alder, men det skal også vurderes om dere er jevnbyrdige i utvikling. Det handler for eksempel om modenhet. Dette må vurderes konkret i hver enkelt sak.

Foreldrene dine kan uansett anmelde kjæresten din, så vil det bli opp til politi og eventuelt retten å vurdere om han likevel ikke skal straffes eller få mindre straff. I tillegg har leger plikt til å anmelde straffbare forhold.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex