Hopp til hovedinnholdet

Jeg er tynn og har nesten ikke pupper eller former. Jeg spiser normalt men legger ikke på meg. Hvordan få større bryster, rompe og lår? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om hvordan jeg kan få større lår og rumpe? Jeg er veldig tnn (veier rundt 48/49kg og er 174cm) I tillegg har jeg kjempe små bryst. egentlig ikke noe der i det hele tatt. Jeg var alltid "fornøyd" med de før, brydde meg ikke. Men nå snakker mange om det og det sårer. Er det noe mulighet å få større? Har hørt at når du får mensen så vokser de mer, er det sant? Jeg ønsker meg kjæreste men er redd for at kanskje han ikke liker meg fordi jeg ser ut som en gutt pga formene mine. En person liker meg og vil møte meg men tør ikke bare pga det. Jeg vil gjerne legge på meg slik at jeg for mer former (hofter, bryst, lår osv.) Jeg spiser akkurat like mye som søstra mi og moren min men legger aldri på meg. Takk for hjelp c:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​

 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

 

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Det er ulik fasong på puppene og ulik størrelse. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også helt normalt at den ene puppen er større enn den andre. Alle er altså forskjellige. 

 

Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning som ved menstruasjon, ved bruk av hormonell prevensjon eller ved graviditet. Siden mye av brystene består av fett vil noen få større bryster når de går opp i vekt, og man kan også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt. Dette er ikke tilfelle hos alle.

 

Det finnes ingen medisiner, kremer eller andre behandlinger som massasje som gir større bryster. Det viktigste er at man prøver å bli fornøyd med det man har, og ikke sammenligne med det som ikke er virkelig.

 

For å gå opp i vekt må man spise mer enn man forbrenner og da er det lurt å vite litt om hvilke matvarer som gir mye energi. Selv om jeg gir deg disse tipsene, synes jeg det aller viktigste er at du godtar deg selv som du er. Når du er i puberteten er kroppen i utvikling, og forandrer seg. Om du skal legge på deg så må du ikke legge til deg uvaner, men endre kosten på en sunn måte. Når du er gjennom puberteten er det ikke sikkert at du fremdeles sliter med å legge på deg, og da kan du ha gitt deg et nytt problem om du har lagt til deg uvaner for å gå opp i vekt.

 

Matvarer med mye fett vil gi mer energi (kalorier), enn matvarer med mye karbohydrater. Gode eksempler er myk margarin, mandler, nøtter, oliven, avokado, olje, majones og majonessalater. Bruk rapsolje i yoghurten, ta en pose nøtter med deg på jobb eller skole.

Gjør dette hele tiden, gjerne hver dag og ikke bare av og til. Hvis du klikker deg inn her, kan du få noen flere tips til hvordan man kan gå opp i vekt på en sunn måte.

 

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan kroppen skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster eller former som moren din har.

 

 

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kvinner i magasiner som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Når det gjelder gutter, så er det ikke sånn at alle liker en type kropp. Noen liker de slanke med lite former, andre liker de som er kraftigere. Det viktigste når en gutt skal like en jente, er kjemien dere imellom. Du kan få kjæreste selv om du føler at du har kropp som en gutt. Kjæresten din vil like deg fordi du er deg!

 

Det beste er altså å godta at man er som man er og heller fokusere vekk fra det man er misfornøyd med og heller se på det man trives med hos seg selv.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

- Jeg hater kroppen min

Jente i vindu (colourbox.com)

Jeg er så misfornøyd med kroppen min. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene