Hopp til hovedinnholdet

Redd for helsa, skolelei og har lite penger

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 17 og jeg er skole lei, har ikke lyst til å jobbe. Jeg føler meg deprimert, men det kan jeg ikke si for sikkert! Jeg sitter bare hjemme, jer orker ingen ting. Jeg er redd for helsa mi psykisk og fysisk. Jeg la på meg masse når jeg var 16. Jeg er redd for ting jeg ikke trenger. Jeg har masse venner, men jeg orker ikke å hnege med dem på grunn av hva jeg føler. Jeg føler at jeg går på skole bare for å gå på skole. Linja jeg går vil jeg ikke jobbe som eller studere, ingen andre linher interesser meg. Jeg er altid redd for å tabbe meg ut, jeg blir usikker når jeg begynner å snakke, så jeg klarer ikke få meningen min ut. Jeg er en bra familie, men mammaen min vet ikke om dette. Jeg kan begynne å gråte når jeg kommer hjem på skolen siden drømmen min er ikke mulig å nå hvis jeg ikke har peng for det først. Jeg har lite penger, har søkt på jobb. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre, jeg sover masse, forsatt utslitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å lese at du er lei, redd, orker lite, utslitt og sover masse.

Vinteren kan være en tung tid for mange. Nå har  du gått mange år på skolen og det er forståelig om du er skolelei. Jeg får inntrykk av at du klarer mye selv om du opplever motgang.

Alt du har gjort frem til nå er nyttig selv  om du kjenner at du har valgt feil linje på videregående. Det er på en måte bra at du nå vet at den retningen du har valgt er feil for deg. Eller er det hele situasjonen som gjør at det føles feil? Du skriver ikke hva du vil og hva som er drømmen din. Kanskje du ønsker det motsatte av det du opplever er problematisk nå? At du vil:

 • fullføre videregående skole?
 • bli mer trygg og selvsikker sammen med andre?
 • få deg en deltidsjobb?
 • gjøre noe du liker og føler at du får til?
 • snakke med noen i familien om hvordan du har det?
 • komme i gang med trening eller noe annet som du kan glede deg til og få energi av?

Eller handler målet og drømmen din om noe helt annet? Jeg får inntrykk av at du vet noe om hva du må gjøre for å nå målet ditt. Hva er viktig for deg? Hva er det viktigste å få orden på nå? Det kan være mange spennende og lærerike veier til målet, og mål kan også endre seg underveis. Så det kan være lurt å ikke bare se langt frem, men også tenke over hva du trenger nå.

Når man har det sånn som du beskriver kan det være lurt å oppsøke lege for å få en helsesjekk. D-vitamin mangel, annen sykdom og angst kan for eksempel gi sånne plager som du beskriver.  Men det er ikke alltid man får det bedre selv om man finner mer ut om problemet. Det kan være lurt å gjøre flere grep for å få litt  mer orden på  situasjonen:

 1. Få fastlegen din til å undersøke om alt er som det skal være med kroppen din
 2. Snakke med en studieveileder på skolen om videre studievalg du kan ta
 3. Snakke med rådgiver eller sosiallærer på skolen om du kan få tilrettelagt undervisning en periode til du får det litt bedre. Be eventuelt legen din eller helsesøster om å hjelpe deg med å forklare hvorfor du trenger det
 4. Skriv opp hva du kan gjøre noe med selv og hva du trenger hjelp og støtte til.
 5. Les og sett deg inn i kunnskap om de temaene du tar opp. Jeg har lagt ved noen artikler som kanskje  er nyttige for deg å lese.

Du viser at du vil ta ansvar for deg selv ved å søke råd her hos oss i ung.no. Det ligger både vilje og motivasjon i det du skriver, selv om du beskriver at du har det vanskelig. Håper svaret mitt er noe til hjelp på veien din. Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen