Hopp til hovedinnholdet

Alkohol og medisinen Isotretinoin  

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på isotretinoin i ca. 5 månder nå. Vet at under denne behandlingen så skal man drikke med forsiktighet, har så og si følgt dette, da jeg bare har foreløpig drukket 6 ganger. Vet dette absolutt ikke er ønskelig men er veldig vanskelig for meg å være edru. Nå skal en ny fest foregå 27. Januar og jeg sitter med dilemmaet om jeg skal drikke litt og holde meg brisen, eller være helt edru. Vet derre kommer til og fra rådet meg dette, så derfor lurer jeg bare på om hvor stor sannsynlighet er det for at jeg kan få leversvikt? Hva er også de mest vanlige symptomene på leversvikt, og hvordan vet jeg om jeg har dt? Har hatt 2 kvelder hvor jeg ble full, noe som abslutt ikke skulle skje. Har merket at alkoholen bruker lengre tid nå enn før, og er ofte kvalm/brekker meg. Sist nevnte er også en bivikning av selve tablettene i seg selv, så vet ikke helt va jeg skal tro. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Man bør man være forsiktig med alkohol når man står på Isotretinoin. Jeg kan ikke si deg en eksakt "grei" mengde; en slik grense er ikke gitt. Men en bør drikke så lite som mulig, helst ingenting.

Det er forskjellig hvor godt leveren tåler Isotrenoin, og hvor godt en tåler alkohol, avhenger av dette. Dersom en har utslag på leverprøvene (som legen/hudlegen skal ta), er det enda viktigere å avstå fra alkohol. Generelt tåler en nok små mengder alkohol, men problemet er at en ikke kan vite, for hver enkelt pasient, hvor godt en tåler alkohol på Isotretinon. Derfor er det best å avstå. 

Ved nyre-eller leverskade merker en nok mest at en generelt blir dårlig; kvalm, uvel, endringer i urin, avføring, en kan bli søvnig, få endring i avføring og urin. Symptomene kan være mange og forskjellige. Men ved skikkelige svikt i disse organene blir en nok så dårlig at en selv oppsøker sykehus/blir tatt med dit.  Som du skriver, så kan kvalme være bivirkninger av tabletter. Det kan også komme av alkoholen. Men det kan være tegn på leverskade også. Blir en dårlig, er det viktig å få en sjekk av lege. 

Medisinsk sett tåler kanskje leveren et par glass i ny og ne. Men som lege må jeg fraråde deg alkohol, for sikkerhets skyld. Og siden du er under 18 år, bør du egentlig uansett avstå fra alkohol. 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alkoholloven

Forbudsskilt med alkohol (colourbox.com)

Alkoholloven skal være et virkemiddel for å forsøke å begrense de skader som overdreven bruk av alkohol kan føre til.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hva er lov?
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hva er lov?