Hopp til hovedinnholdet

Fikk resept på p-piller av helsesøster, men greia er at moren min er mot p-piller og hvis hun finner ut av det så kommer hun sikkert til å bli sint på meg. Fordi jeg er muslim og det er ikke sånt vi gjør i kulturen min.

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei. I dag på skolen fikk jeg resept på p-piller av helsesøster, men greia er at moren min er nazi mot p-piller og hvis hun finner ut av det så kommer hun sikkert til å bli sint på meg, fordi jeg er muslim og det er ikke sånt vi gjør i kulturen min. Men jeg har rett på å ikke fortelle moren min det hvis jeg ikke vil siden jeg er 16 år sant? Og hvis jeg forteller legen min det, har hun lov å si det videre til foreldrene mine selv om jeg ikke har sagt om hun får lov til å si det videre eller ikke? Jeg er veldig redd for jeg skal ta første pille i dag og jeg tør ikke engang å se for meg hvordan hun kommer til å reagere hvis hun finner ut av det. Hun lar meg heller ikke bruke tamponger!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett til å bestemme selv over din helse når du er fyllt 16 år. Det betyr at du selv velger om du ønsker å forteller om du bruker p-piller til mor. Legen din har heller ikke lov til å fortelle om dette til foreldrene dine. Du må gi henne lov til å dele informasjon om deg for at hun skal kunne si noe om det.

Det er vanskelig når du har et behov for prevensjon, men hindres på grunn av din kulrut. Du har rett til trygg prevensjon, og du har rett til å leve livet ditt slik du ønsker og finner det riktig.

Dersom du finner en måte å holde dette hemmelig, så er det ingen grunn til at mor skal finne ut av det. Ved bruk av vanklige kombinasjons p-piller, vil du fortsatt ha regelmessig mensblødning, men har mugliheten til å regulere utsette mensen ved behov.

Det du kan gjøre for å få gode råd, er å ta en prat med helsesøster om dette. Helsesøster vil være en god støtte og kan hjelpe deg når du har behov for å snakke om ulike ting i livet ditt.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon