Hopp til hovedinnholdet

Kobberspiral eller hormonspiral? Diverse spørsmål om spiral.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på noen ting om spiral. Spiral og kobberspiral, er det det samme? Jeg vurderer å begynne med spiral, men må jeg si til foresatte først da? Hadde ikke tenkt til å begynne med det nå, men en gang i framtiden. Får jeg mensen vist jeg bruker spiral, isåfall kan jeg bruke tampong? Når man har sex, kommer penis borti spiralen? Isåfall, kan den lage hull i kondomen? Er kanskje litt tåpelig å spørre om, men jeg må jo spørre for å få svar... Gjør det vondt å sette den inn? Og hvordan blir den satt inn, blir den bare pusha opp til livmoren? Må man ta eventuelle smertestillende før man tar den inn? Tusen takk for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14 år.

Takk for spørsmål.

Det finnes to hovedtyper spiral. Kobberspiral og hormon spiral. På denne siden finner du informasjon om begge typene spiral og andre prevensjonsmidler. www.prevensjon.net/

Hvis man har hormonspiral kan mensen bli borte i noen måneder eller år. Om man har kobberspiral får man mensen. Man kan bruke tampong.

 

Spiral settes inn i livmorhulen av lege. Den skyves forsiktig inn i livmoren. 

Spiralen er laget av myk plast. De finnes ulike sortene spiral som har ulike fasonger. Noen har form som en T, andre som et syvtall eller en omvendt U.

Man anbefaler å ta smertestillende før den settes inn. Det kan være litt vondt og ubehagelig å sette den inn, men det går veldig greit. 

 

Det er festet en tynn tråd til spiralen, og endene på denne henger ut av livmorhalsen. Spiralen er tre - fire cm. lang, og to -tre cm. bred.

Den første spiralen som kom på markedet hadde form som en spiral. Siden har betegnelsen spiral hengt ved prevensjonsmiddelet, selv om dagens spiral ser annerledes ut.

Om du ønsker å sette inn spiral mens du er under 16 år, er hovedregelen at foreldrene skal vite om det, unntatt hvis det er sterke grunner til at de ikke skal vite det. Det kan du snakke med legen som setter inn spiralen om. 

Man kan trygt bruke kondom, og gutten merker ikke spiralen. Den kan ikke skade kondomet. 

Håper dette var til hjelp for deg.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon