Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir kvalm etter at jeg har spist. Hva kan det være?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg begynt å føle meg veldig kvalm etter at jeg har spist. Jeg vet ikke hva det er. Jeg føler meg også ganske deppa, sliten og trøtt. Etter måltidene føler jeg bare for å kaste opp og sove, men ender opp med å bare sove og la maten være i magen. Jeg hater å føle meg kvalm. I det siste har jeg også sagt nei til mye når venner spør om å finne på noe fordi jeg er så sliten og trøtt. Jeg legger meg 22, sovner i 23-24 tiden og står opp 07:30 hver dag, utenom helgene. Læreren min har tatt meg ut for å spørre om det gikk bra fordi jeg så så trøtt og blek ut i fjeset. Hva kan det være? kan jeg være deprimert eller noe innenfor? Føler meg ganske alene også. Bor liksom på rommet hele dagen hvor lyset er slått av. Gråter hver kveld også. Hilsen jente, 14 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å være trett, kvalm, deppa og ønske bare å sove kan være tegn på mange ting. Forstår at det ikke er greit å ha det slik du har det nå. Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din slik at du kan bli sjekket i forhold til hva dette er. Kanskje har du fått et virus, mangler vitaminer eller det kan være at du er deprimert. Dette er noen som fastlegen din kan finne ut sammen med deg. Vii ung.no stiller ikke diagnoser. Det gjør legen din. 

Det å få nok søvn er viktig. Det samme er det å få mat som inneholder det kroppen trenger. At du er fysisk aktiv er også bra for helsen din. 

Det å være inne på rommet og ikke orker å være sosial er ikke bra for deg. Blir dette en vane så er det noen du må ta tak i for å få det bedre. Sett deg mål for å være mer sosial. Gå en tur hver dag slik at du er fysisk aktiv. Mat har mye å si for hvordan en føler seg. Det å spise mat som gir energi og få vitaminer som en trenger vil gjøre at en får det bedre. 

Ønsker deg god bedring og lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Slapp i kroppen og lite opplagt?

Trøtt gutt (colourbox.com)

Da er tiden kommet for at du tar tak i deg selv og gjør noe med det.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse