Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å sende nakenbilder når man er under 16 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg og noen venner diskuterte om å sende nakenbilder om du er under 16 år er ulovlig. Alt vi fant antydet at det ikke var det, bare ulovlig å "besitte" nakenbilder av noen under 18. Men så kom vi over straffeloven 204a der hvor det står "a. produserer, anskaffer, innfører, besitter, overlater til en annen eller mot vederlag eller planmessig gjør seg kjent med fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn," og de ble vi usikre om det å sende nakenbilder om du er under 18 kan sammenlignes eller er det samme som å produsere noe som fremstiller seksualisering av barn? Et konkret svar på spørsmålet om det er ulovlig å sende eller ikke hadde vært flott. Takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å sende nakenbilder av seg selv vil ikke være straffbart. Sender man nakenbilder av andre personer under 18 år vil det kunne straffes etter straffeloven § 311. Det vil da kunne være straffbart både å sende bildene og besitte (oppbevare) bildene. 

Ifølge straffeloven § 311 3. ledd kan straffen falle bort for den som tar og besitter et bilde av en person mellom 16 og 18 år, dersom den som er avbildet har samtykket, og de to er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Selv om det ikke er straffbart å sende nakenbilder av seg selv, betyr det ikke nødvendigvis at det er lurt. Det vil alltid være en fare for at bildene kan spres. Les mer om dette i vedlagte artikler. 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du naken for ukjente på nettet?

Naken på nettet (colourbox.com)

Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex