Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om eventuell straff for å arrangere fester for personer under 18 år, hvor det drikkes medbrakt alkohol.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 17 år og vil arrangere en fest og leie lokal, alle som kommer er under 18 og de vil ta med egen drikke. Er det mulig å bli straffet for dette, jeg drikker ikke selv og serverer ingenting. -alt må tas med selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg så skal dette være en privatfest, hvor du inviterer gjestene, som selv tar med seg det de ønsker å drikke.

I utgangspunktet har du ikke noe ansvar om dine gjester velger å drikke alkohol. Du kan ikke straffes for at dine venner velger å drikke alkohol, selv om de er under 18 år.

Men det er likevel ikke uten risiko å arrangere slike fester. Du kan som leier av lokalet komme i økonomisk ansvar, for eksempel om en gjest skader inventar, knuser glass eller andre skader. I tillegg til dette spørs det om du i det hele tatt får leie et lokale når du er under 18 år. Grunnen til dette er at mindreårige ikke har lov til å selv foreta rettslige handlinger, med mindre annet er bestemt, se vergemålsloven § 9. Det betyr at personer under 18 år ikke kan inngå leieavtaler selv.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol