Hopp til hovedinnholdet

Vurderer å begynne med p-stav, men er redd for evt. bivirkninger. Med p-stav; mister jeg mensen med p-stav? Kan jeg bli steril? Kan han komme inni meg uten fare for graviditet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, har et spørsmål om graviditet og samleie. Jeg har brukt p-piller før, men jeg sluttet med det ettersom det var en metode som ikke funket for meg. Jeg vurderer nå å begynne på p-stav, men er litt redd for bivirkningene, blant annet å miste mensen helt. Vil det da si at jeg ikke kan få barn senere? Og hvis jeg skaffer meg p-stav, er det da trygt at han kommer inni meg (uten kondom)?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

P-stav er en veldig sikker prevensjon. Det er vært liten fare for å bli gravid. Med p-stav kan han komme inni deg uten at det er økt fare for graviditet. P-stav beskytter ikke mot kjønnsykdom. Da må han bruke kondom i tillegg.

sexogsamfunn.no/prevensjon/p-stav/ kan du lese dette; "Den vanligste bivirkningen ved p-stav er endrede blødninger. Det er vanskelig å forutsi om du vil få blødninger eller ikke etter at du har startet med p-stav. De første tre månedene er det vanlig med uregelmessige blødninger, men det er også mange som ikke har noen blødninger.

Senere vil noen ha blødninger som minner om menstruasjon. Andre kan få uregelmessige blødninger som kan komme ofte eller sjelden, men blødningsmengden er alltid mindre enn ved vanlig menstruasjon. Det er også vanlig at blødningene forsvinner helt og noen kan gå flere år uten blødninger.

P-stav beskytter like godt mot graviditet uansett om du får blødninger eller ikke. Det er heller ikke farlig for kroppen om du ikke har blødninger eller hvis du har uregelmessige blødninger. Blødningene blir normale når p-staven er fjernet."

Når du fjerner p-staven vil du ha like god sjanse for å kunne bli gravid som før du fikk satt den inn. Så ingen bekymring med hensyn til det at du senere kan bli mamma.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om barnevernet?

Hva er barnevernet?