Hopp til hovedinnholdet

Må jeg til legen hvis jeg har blod i avføringen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 som i et par uker har opplevd blod på dopapiret og i doskålen. Dette skjer/skjedde ikke hver gang jeg var på do, men har kanskje skjedd 4 ganger, med et par ganger der alt var normalt. Det er en god mengde blod, det vil si det ser slik ut, men blodet er veldig rødt og det ligger ikke mye blandet inn i avføringen. Én gang opplevde jeg at det begynte å dryppe ned i skålen mens jeg satt, og jeg tror dette er hva som har skjedd alle gangene da vannet i doskålen har blitt synlig rødt. Blodet på dopapiret er som sagt veldig rødt og lyst, og jeg opplever at når jeg tørker, så ligger det ikke bare ved åpningen men også rundt utenfor. Jeg merker at det svir når avføringen nærmer seg åpningen, og tror det er rift eller hemoroide. Jeg har tidligere opplevd at det har vært små prikker med blod på papiret, men ikke i skålen og ikke av den betydelige mengden. Tingen er at jeg absolutt ikke vil til legen og undersøke, det tørr jeg rett og slett ikke! Er det greit å vente?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De aller fleste tilfeller med blod i avføringen er helt ufarlig og skyldes en rift, fissur eller hemoroide. Du forteller at dette har skjedd 4 ganger, men ikke om det er over lang tid eller bare den siste uken. Hvis dette har skjedd 4 ganger de siste månedene er det fint å få dette undersøkt av legen. Hvis dette har skjedd bare disse siste 2 ukene kan du vente en uke til å se om det går seg til. Husk å forebygge hard avføring med gode do-vaner, nok væske og fiberrik kost. Du kan lese litt om blod i avføringen her, og lese litt om forebygge forstoppelse og hard avføring her.

Mange synes det er flaut å dra til lege eller snakke med noen om dette. Det er veldig mange som kommer til lege på grunn av plager med avføring eller blødninger, og legene blir bare veldig lettet over at du tar kontakt for å sjekke dette opp. Du skal derfor ikke føle det som flaut å snakke med legen din om dette, men heller tenke på det som en viktig handling for helsen din. Hvis det viser seg å være fissur/rift eller hemoroider så kan legen også hjelpe deg med dette. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse