Hopp til hovedinnholdet

jeg er 14 og lurer på om hva som skjer med kroppen min hvis jeg drikker alkohol.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 14 og lurer på om hva som skjer med kroppen min hvis jeg drikker alkohol.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man snakker om hva som kan skje med kroppen dersom du drikker alkohol, er det greit å dele dette svaret i to deler; hva som skjer med kroppen der og da (akutte virkninger/bivirkninger), og hva som skjer med kroppen over tid dersom du drikker regelmessig (langsiktige virkninger/bivirkninger).

Akutte virkninger/bivirkninger
Når du drikker alkohol, vil du få en alkoholpromille i blodet. Dette gjør at du vil føle deg beruset. Hvor høy alkoholpromille du får, og dermed også hvor beruset du blir, kommer bl.a. an på din kroppsbygning, hva og hvor mye du drikker, hvor lang tid du bruker på å drikke, hvor mye du har spist denne dagen, samt hva slags erfaring du har med alkohol fra før. I denne artikkelen fra vår hjemmeside kan du lese om ulike nivåer av promille, og i denne artikkelen kan du lese om typiske virkninger/bivirkninger av alkoholbruk.

Den kanskje største risikoen ved en enkelt drikkeepisode er at du drikker mer enn du tåler, hvor du følgelig kan få alkoholforgiftning. Ettersom du er forholdsvis ung, og har lav toleranse for alkohol, er du ekstra sårbar for dette. En annen mulig risiko er at du under alkoholpåvirkning utsetter deg selv for potensielt farlige eller uønskede situasjoner, da alkoholen ofte vil dempe selvkontrollen din. Husk at det faktisk er en grunn til at det i Norge er 18-årsgrense for salg av alkohol.

Langsiktige virkninger/bivirkninger
Dersom du drikker regelmessig, kan man også begynne å snakke om mer langsiktige helsekonsekvenser av alkoholbruk, bl.a. slitasje og belastning på indre organer. Også dette er et spørsmål om mengde, men ettersom du er forholdsvis ung, og fremdeles er i utvikling både fysisk og psykisk, er du igjen mer sårbar for slike skadevirkninger.

Du kan lese mer om dette på Helsenorge sine sider om alkohol og helse.

Vi kan selvsagt ikke bestemme hva du skal gjøre, men vårt råd til deg er å utsette alkoholdebuten noen år til, og på det tidspunktet vurdere om du fremdeles er nysgjerrig på å prøve alkohol.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Promille - hvor full blir du?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol