Hopp til hovedinnholdet

Drikkepress - hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

I klassen jeg går i, etter jeg startet på ungdomsskolen i høst, har ting forandret seg veldig når det gjelder alkohol. Mange i klassen har begynt å drikke. Flere har arrangert "klassefest" hvor de har vært alkohol, og det begynner å bli vanskeligere og vanskeligere å holde seg unna! Jeg har tidligere vært heldig med mange gode venner som jeg pleier å snakke med når ikke alt er bra. Men nå er det blant annet de det rammer. Jeg er godt likt, men redd for at det vil bli endret på fordi jeg ikke vil drikke! Gutter tenker bare på kropp og alkohol nå. Jeg føler at mange presser meg til å drikke, spesielt guttene, og det er vanskelig for meg å si nei. Har prøvd å snakke med foreldrene mine, men de skjønner det ikke, ting har sikkert forandret seg siden de var på min alder + med en gang jeg fortalte at noen i klassen hadde fest med alkohol, ville de med en gang ha navn og da hadde de sikkert nevnt noe i klassemøte. Jeg trenger hjelp så fort som mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du har klart å stå i mot drikkepresset, så langt! Vi skjønner at det ikke bare er lett. Det er flere unge som eksperimenterer med rus på ungdomsskolen, men det er også veldig mange som velger å ikke drikke. Dessverre er det slik at det er mye drikkepress. Desto tøffere er det at du klarer å la være å drikke.

Det beste rådet vi kan gi deg, er å være deg selv. Det er helt greit å si nei! Forbered deg gjerne på hva du skal si, på forhånd.

Vi anbefaler deg også å ta kontakt med noen voksne som du kan snakke med dette om. Du skriver at du har forsøkt å ta det opp med foreldrene dine, men at de ikke forstår. Kanskje kan du snakke med helsesøster på skolen? Eventuelt helsestasjon for ungdom. Det viktigste er at du snakker med noen, slik at du kan få råd og veiledning om det å stå i mot drikkepress.

Du kan se på denne artikkelen om drikkepress, samt lese vedlagte lenker, så får du kanskje noen råd i forholdt til hvordan stå i mot drikkepress.

Vi ønsker deg lykke til!

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Noen å snakke med om drikkepress

En gjeng som drikker øl (colourbox.com)

Trenger du noen å snakke med om drikkepress? Her finner du en oversikt over hvor du kan få råd.

Les mer

Å være den som ikke drikker

Fest (colourbox.com)

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? I denne artikkelen får du tips til å takle drikkepress.

Av: Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol