Hopp til hovedinnholdet

Hva er de vanligste farene ved absint, og hvordan er dagens absint sammenlignet med den originale?

Gutt 17 år
 

Spørsmål
Hei!
Hva er det vanligste farene ved absinthe?
Har lest litt om det, men vet ikke hva jeg bør være obs på hvis jeg skulle ønske å prøve det en gang.

Et annet spørsmål:
Hvor i (sør/øst?)Norge finner man malurt planten?

Tenkte å prøve en flaske med absint fra vinmonopolet, siden dette først og fremst er lovlig! Dessverre skal det vist ikke være mye malurt i disse alternativene. Malurt er jo det som kjennetegner absint, og hvis jeg skal kjøpe en flaske til godt over 500 kr. litern, så bør det være en viss effekt og kvalitet.

Her er absinten de selger på vinmonopolet:
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/v_PerformSearch-Prod;pgid=PDdIpmopVUk000EIiDawO9sM0000_OT4y7dn?query=Absinthe&image.x=30&image.y=4

Siden dette er et lovlig alternativ, så lurer jeg svært på hvilket av disse merkene som minner mest om den originale absinthen! (de som inneholder mest malurt/absint?)

Håper jeg får en seriøs respons som gir meg korrekt svar på spesielt dette spørsmålet. (Ikke bare grunnene til at jeg ikke skal prøve lovlig absinthe).

Takkar! ;D


Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Absint er et svært sterk brennevin (55-60 volumprosent alkohol i Norge, men gjerne 70 % i utlandet) med blekgrønn til smaragdgrønn farge. Absint er smaksatt med urteekstrakter, og inneholder som regel ekstrakt fra Malurt (Artemisia absinthium). Malurt inneholder stoffet tujon, som angivelig skal ha hallusinogene effekter, men dette er omstridt (se for eksempel denne artikkelen om tujon i wikipedia, eller denne artikkelen, som peker på at effekten av absint ikke skyldes noe annet enn det høye alkoholinnholdet, hos Forskning.no). Moderne absint inneholder kun små mengder tujon, så det er trolig den høye alkoholprosenten som utgjør mesteparten av rusen og de største farene.

I Norge finnes malurt mest på tørre bakker i de østlige delene av landet. Den er nokså vanlig til spredt på Østlandet fra He i Elverum og opp Nord-Fron og østre Slidre sør til Lindesnes. Spredt og mest tilfeldig, ofte som mølleurgress, i kyst og fjordstrøk fra Ro Sola til Stjørdal.

Alle de tre typene absint som selges på Vinmonopolet er oppgitt å inneholde malurt. En gruppe forskere har undersøkt 13 forseglete flasker med gammel absint fra perioden 1895-1914 (altså før det franske absintforbudet i 1915). De fant bare små mengder av tujon, mye mindre enn tidligere antatt og faktisk like lite som i moderne, lovlig absint, som faller innenfor dagens tillatte EU-grenser (jamfør artikkelen i Forskning.no). Det er altså ingen grunn til å anta at den absinten som selges på Vinmonopolet inneholder vesentlig mindre mengder malurtekstrakt enn det som var vanlig i den originale absinten. Det er heller ikke slik at det kun fantes én produsent og én type absint tidligere. Om du vil vite hvilken av de tre typene absint Vinmonopolet har i sitt sortiment, som minner mest om den absinten som ble laget før 1915, foreslår vi at du heller spør Vinmonopolet om dette.


Hilsen RUStelefonen 08588.
Ring eller send SMS til 08588!
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


Quiz: Hva vet du om klimaet?

Hvis du ser på tv tre timer om dagen og lar tv-en stå på standby resten av dagen; hvor stor del av energien brukes av standby funksjonen?