Hopp til hovedinnholdet

Satte inn p-stav i 2015, og har fått mensen igjen etter 1,5 år. har brukt microgynon i en uke og etter det fikk jeg en blødning igjen. Hva gjør jeg nå?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Satte inn p-stav i mai 2015. Blødde gjennom tre måneder, så stoppet det og har ikke hatt mensen siden. Nå, halvannet år senere, har jeg fått mensen igjen. Har ikke hatt samleie med noen på omtrent halvt år så sannsynlighet for at det er kjønnssykdom er liten. Sjekket meg også før forrige partner, så er nok mensen. Hvorfor kommer dette? Har prøvd microgynon en uke og blødningen stoppet, så jeg sluttet å ta pillene, nå blør det igjen. Hva kan jeg gjøre? Mister poenget med pstav hvis jeg likevel må huske å ta microgynon hver dag...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er ikke uvanlig å få blødninger som minner om menstruasjon etter p-stav. Noen kan få uregelmessige blødninger som kan komme ofte eller sjelden, men blødningsmengden er alltid mindre enn ved vanlig menstruasjon. Det er også vanlig at blødningene forsvinner helt og noen kan gå flere år uten blødninger.

P-stav beskytter like godt mot graviditet uansett om du får blødninger eller ikke. Det er heller ikke farlig for kroppen om du ikke har blødninger eller hvis du har uregelmessige blødninger. Blødningene blir normale når p-staven er fjernet.

P-pillen Microgynon kan ha god effekt hvis en har mye blødninger etter innsatt p-stav. Microgynon kan da brukes i 1 til 3 måneder, og når du slutter med disse vil du få en bortfallsblødning. Dette handler om at slimhinnen har blitt full av menstruasjonsblod i livmoren, og denne må tømmes og bli tom. I de fleste tilfeller vil ikke denne slimhinnen fylles opp med blod igjen, etter perioden med p-piller. Du skal selvfølgelig ikke bruke både p-piller og p-stav sammen lenger enn maks disse 3 månedene.

Her kan du lese mer om p-stav.

Ta kontakt med din lege eller helsestasjon for ungdom for mer informasjon.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon