Hopp til hovedinnholdet

kan barnevernet kreve urinprøve?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, en venn av meg har fått brev fra barnevernet som kaller inn til bekymringsmøte for rusavhengighet. Vennen min har nå fyllt 17 år, og jeg lurer på hva betyr dette brevet? Hva kommer til å skje på møtet? Vennen min er overhodet ikke rusavhengig så jeg skjønner ikke helt hvor dette bekymringsvrevet kommer fra. Jeg var med denne vennen en gang på Majorstuen, for ca en måned siden. Hvor vi ble stoppet av politiet. Vi ble lyst i øynene med lykter og luktet på, politiet sa de mistenkte vi hadde røyket noe, men etter å ha skrevet oss opp sa de at alt var greit og vi kunne gå. Betyr dette at jeg også kommer til å få brev? Og kan barnevernet kreve urinprøve?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av barnevernloven § 3-1 at:

"Kommunen skal følge nøye med i de forhold barn lever under, og har ansvar for å finne tiltak som kan forebygge omsorgssvikt og adferdsproblemer.

Barneverntjenesten har spesielt ansvar for å søke avdekket omsorgssvikt, adferds-, sosiale og emosjonelle problemer så tidlig at varige problemer kan unngås, og sette inn tiltak i forhold til dette."

Hvis barnevernet har fått meldinger om at noen er bekymret for kameraten din, vil de nok i første omgang bare snakke med ham. Selv om han i dag ikke har noe rusproblem, kan barnevernet ønske å snakke med ham om hvordan han har det og rusbruken hans.

Det er vanskelig for oss å vite om du også vil bli kalt inn til samtale. Kanskje det ikke var første gangen barnevernet hadde fått en bekymringsmelding om kameraten din?

Rusmiddeltesting forutsetter at det på forhånd er inngått en skriftlig avtale mellom barneverntjenesten og deg, på bakgrunn av informert og frivillig samtykke. Det vil ikke være aktuelt ved denne første bekymringssamtalen.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det farlig å røyke hasj?

Jente røyker hasj (colourbox.com)

Er det egentlig farlig å røyke hasj? Les om rusen og hvilke konsekvenser cannabisbruk har på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern