Hopp til hovedinnholdet

Kan en antibiotika kur ha fremskyndet mensen når jeg bruker Microgynon, eller er årsaken at jeg ikke har hatt mensen på 6 uker? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Går på p-pillen microgynon. For 8 dager siden var jeg hos legen for å få antibiotika (Dicloxacillin Orion), på grunn av betennelse i fingen. Fikk nå mensen etter først kurfrie dag. Er dette på grunn av antibiotika? Jeg har ikke begynt på pillefri uke, og er 6 uker siden forrige mens. Skal jeg fortsette å ta pillene som vanlig, eller pillefri uke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine. 

Jeg vil anbefale deg å ta en pillefri uke nå, dersom du har fått mensen.

Siden du ikke har hatt mensen på 6 uker går jeg utfra at du har hoppet over den pillefrie uken tidligere? Det er mest sannsynlig det som gjør at du fikk mensen før tiden nå. Livmorslimhinnen bygger seg gradvis opp og når den har vokst seg tykk nok brister den, og det begynner å blø. 

Du opprettholder sikker prevensjon dersom du har tatt 21. p-piller med hormoner etter hverandre. Og ikke har hatt prevensjonssvikt.

Husk at du ikke må gå mer enn 7 dager uten hormoner, før du starter opp igjen på nytt brett.

Det er vanskelig for meg å si om du kan ha fått mensen tidligere pga antibiotikakuren. Vi vet at det er rapportert noen tilfeller der jenter og kvinner har fått mellomblødninger når de bruker antibiotika. Det antas at dette skyldes litt dårligere absorpsjon av hormonene pga forstyrrelse i tarmfloraen under antibiotika behandling, men det finnes lite dokumentasjon som underbygger disse antakelsene i følge Relis.no.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg. Lykke til videre. 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon