Hopp til hovedinnholdet

Hun lurer på om hun er normalvektig og om vekten kan være grunnen til at hun ikke har kommet i puberteten.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om det er normalt å veie 32kg, jeg er 148 i høyde og er 14 år? (Jeg spiser normalt med mat, føler jeg... ofte mere en vennene mine som veier mere en meg) Jeg lurer også på om det er noe galt med meg siden jeg nesten nesten ikke har kommet i puberteten, kan dette ha noe med vekten min å gjøre? Hilsen j14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Takk for at du skriver til ung.no.

Når jeg regner ut din KMI ser jeg at du er under det vi kaller normalvektig for din alder. Du har en KMI på 14,6. Men dette tallet er kun veiledende og det er viktig å se på kosthold, kroppsbygning, gener og aktivitetsnivå samtidig. Derfor anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom, som sammen med deg kan se på de faktorene.

Det er også viktig å huske på at vi mennesker er forskjellige og at kroppen endrer seg mye i puberteten og ungdomstida.

For jenter er det normalt å komme i puberteten i alderen 9-15 år. Det at du ikke har begynt enda, er også normalt. Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte fra person til person. Du kan jo spørre damene i din familie når de kom i puberteten, for å få en pekepinn når det kan være din tur.

For at kroppen skal greie å begynne å produsere mer kvinnelige kjønnshormoner som gjør deg til dame, med brystutvikling, mensen osv, trenger den litt fett. Derfor kan det hende at årsaken til at du ikke har begynt puberteten enda er at det er for lite fett på kroppen din. Men gener spiller også en viktig rolle. Les mer gjerne mer om denne i artikkelen om pubertet.

Jeg håper du tar en prat med helsesøster om dette. Og husk at kroppen din vil endre seg veldig mye i ungdomstida.

Lykke til og ta vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet