Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man ta abort uten at foreldrene finner ut av noe? Har helsesøster taushetsplikt? Må man ha med seg noen som er over 18 når man tar abort?  

Jente 17 år
 

Spørsmål

hvordan foregår abort uten at foreldrene finner ut av noe? sliter selv med en del ting og vil helst ikke at noen skal finne ut av det, og selv føler jeg at det er aller best for meg at foreldrene mine ikke finner ut av noe. jeg går jevnlig til helsesøster, kan hun hjelpe meg med det eller kan hun bare gi meg henvisning videre? kan helsesøster si noe til foreldrene mine selv om jeg ikke vil at de skal vite noe? må man ha med seg noen som er over 18? jeg fyller 18 om 2 måneder kan det gå? evt kan jeg ha med meg en venn som fyller 18 om 2 uker da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Alt helsepersonell har taushetsplikt. Helsesøster på skolen har taushetsplikt og kan ikke gi opplysninger videre til dine foreldre. Helsesøster kan hjelpe til i en abortprosess. Hun kan være en god samtalepartner. Hun kan også hjelpe deg med time til lege eller direkte til sykehus. Det er anbefalt å gå gjennom legen i en slik abortprosess, men man kan også ta direkte kontakt med sykehusets gynekologiske poliklinikk. Når man er over seksuell lavalder på 16 år trenger man ikke samtykke fra  foreldre. Det er selvbestemt abort fram til man er 12 uker gravid (=10 uker fra befruktning)

Skal man ta medisinsk abort møter man opp på sykehuset og får en medisin som stopper videre utvikling av svangerskapet. Oftest får man denne medisinen samme dagen man er på sykehuset for sjekk med ultralyd av hvor langt man har kommet i svangerskapet.
Ved sykehusabort kommer man tilbake 2 dager senere. Man møter opp på sykehusets dagavdeling etter avtale. Der får man først smertestillende og kvalmestillende medisin. Deretter blir det ført 4 små tabletter inn i skjeden. Disse skal etter hvert få livmoren til å tømme seg. Det hele tar vanligvis fra fire til seks timer, og minner om en ganske kraftig menstruasjon. Man blør vesentlig kraftigere enn ved en menstruasjon. Når personalet har sjekket det som kommer ut av skjeden og de takvise smertene i magen har gitt seg får man dra hjem. 

Du får ta med deg den du vil under denne prosessen. Det er anbefalt å ha noen med seg.

Skal du skjule det for dine foreldre må du antakeligvis bare ta dette i skoletiden eller arrangere en eller annen forklaring på at du evt ikke gjør slik du pleier den dagen.

 

 

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om Europa og EU?

Hva slags rettigheter får du med "Europeisk helsetrygdkort"?