Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ca 170 cm og jeg veier 48-50 kg. Er det normalt?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler meg overvektig når jeg ser meg i speilet hver dag. Jeg synes jeg har store kinder og er redd for folk ser på meg og sier "Oi se på ham der, Han er veldig feit" Jeg er ca 170CM eller 172CM. Og jeg veier 48-50 kg. (Sist Sjekket: 5 Mars 2017 da jeg våknet.) Kunne være fint hvis du kan si fra normal vekten hos min alder? Og en trening Plan jeg kan gjøre der hjemme uten Vekt Utstyr og hjelper mot vekt og dårlig rygg =)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en på din alder og med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok dette normalt for deg.

 

Mange regner ut sin BMI (body mass index) og ut i fra hvilket tall man får ser om man er overvektig eller undervektig. Det har jeg gjort ut fra dine tall, og ut fra dette er du helt normal. BMI er kun et generelt måleinstrument og er ikke et fasitsvar. Noen er svært tynne og har alltid vært det uten at det er noe galt, mens andre har en mer kraftig benbygning og mer muskler som gjør at man får høyere BMI uten at man er overvektig. Det er derfor viktig å ikke se på disse måleinstrumentene som fasitsvar på om du er innenfor normalen. Du skriver at du trener mye, og er sterk, og det betyr at du har mye muskelmasse. Muskler veier mer enn fett, så å kun vurdere vekten din blir da umulig. 

 

Noen har ønsker om å være tynnere og forsøker slankekurer. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det. Det beste er å godta at man er som man er, og heller fokusere vekk fra det man er misfornøyd med og heller se på det man trives med hos seg selv.

 

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.


Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er usikker på om vekten min er normal?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Jeg føler jeg har en kropp som ser helt annerledes ut enn alle andres, og lurer på om jeg egentlig er normal?

Les mer

Zelda om selvbilde

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Kjenner du deg igjen i ukas stripe og sammenlikner deg med de rundt deg? Dårlig selvbilde og selvfølelse? Har du glemt hvor mange bra sider du har?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn